zdroj Pixabay

PĚSTUJEME MALÉ ZELENÉ RŮŽIČKY

In Poradna, Zelenina by walsla

Jedna z mála zelenin, kterou si můžeme sklidit čerstvou ze záhonu i v zimě, je zajímavá „kvetoucí“ kapusta. Je to všeobecně známá, chutná a zdravá růžičková kapusta.
A pěstovat ji na zahrádce se skutečně vyplatí. Jednak je mnohem chutnější než ta kupovaná a jednak i ušetříme, protože v obchodech bývá značně drahá.

Růžičková kapusta je nenáročná

Není nijak náročná na pěstování. Tato jednoletá rostlina patří mezi košťáloviny a od ostatních druhů kapusty se značně liší. Vytváří totiž silný košťál vysoký od 30 až do 100 cm, na něm vyrůstají listy a v jejich paždí se vytvářejí malé zelené kuličky. Říká se jim růžičky – tvoří je těsně semknuté zelené (uvnitř kuličky žlutozelené) lístky. Růžičky jsou rozmístěny po celém stonku – na jednom jich může vyrůstat až 50.

Pěstování

Výhodou růžičkové kapusty je její odolnost proti mrazům. Je to jeden z mála druhů zeleniny, kterou můžeme bez obav nechat na záhoně přes zimu. Mrazy do mínus 15 stupňů Celsia zvládne bez problémů. A pokud by nám zima přinesla mrazy silnější, můžeme růžičkovou kapustu přesunout do pařeniště.

Výsev – výsadba – požadavky rostliny

  • Osivo vyséváme do pařeniště v dubnu.
  • Do záhonu pak vysazujeme malé rostlinky až začátkem léta – konec června, začátek července.
    Sázíme je do hloubky o 2 až 3 cm více, než byla původní sadba a udržujeme spon 50 krát 70 cm.
  • Vysazujeme na stanoviště chráněné před větrem, do úrodné humózní mírně zásadité půdy s dostatečnou zásobou živin a optimální hodnotou pH 6,5 až 7.
    Záhon si připravíme už před zimou, zryjeme ho, aby si půda dobře slehla, přidáme do ní hnůj nebo kompost. Ale připravit ho můžeme i na jaře.
  • Růžičková kapusta roste a zraje velmi pomalu – její vegetační doba může být od 170 až do 240 dní.
  • Koncem srpna zaštípneme hlavní vrcholový pupen, abychom podpořili tvorbu dalších růžiček.
  • Záhon pravidelně odplevelujeme udržujeme jej v čistotě.
  • Vydatně zaléváme a pravidelně hnojíme.

Sklízíme a skladujeme

Sklizeň probíhá podle pěstované odrůdy – jsou rané, pozdní a velmi pozdní.
Rané odrůdy sklízíme na podzim, pozdnější pak od poloviny podzimu do poloviny zimy a velmi pozdní odrůdy sbíráme během zimy až do jara dalšího roku. Lze ji sklidit jednorázově nebo postupně během zimy.

Pokud nemůžeme nechat kapustičky na záhoně, a je třeba růžičkovou kapustu skladovat, musíme počítat s tím, že rychle ztrácí barvu a stejně rychle také vadne. Proto je výhodnější sbírat ji průběžně. Když ji chceme uchovat na delší dobu, nejlepším způsobem je mražení, tak si zachová barvu i nutriční hodnotu.

Související články