zdroj Pixabay

JAK SE POSTARAT O ORCHIDEU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dostali jsme nádherný dárek – skvostnou pokojovou květinu, ale máme o ni strach. Bude se jí u nás dařit? Dokážeme jí dát vše, co by potřebovala? O orchidejích se traduje, že je mohou pěstovat jen velmi zkušení pěstitelé a pro laika je tato krása jen krátkodobou záležitostí, protože mu dlouho nevydrží.

Krásnou orchidej zvládne pěstovat i laik

Je pravda, že pěstování některých druhů orchidejí je doslova věda. Ale těch, které můžeme běžně koupit v květinářství, se to netýká. Důležité je znát základní potřeby této exotické krásky. A pokud jim zajistíme podmínky, které požadují – úspěch bude zaručen.

Orchideje jsou pokojové rostliny

Vždyť orchideje jsou jako ostatní pokojové rostliny Odolné druhy a kříženci už nepotřebují takovou složitou péči. Koupit si je můžeme v běžných zahradnických obchodech, kde tyto krásky nabízejí v nejrůznějších barvách i tvarech – stačí si vybrat, ale vždy s ohledem na to, co jim můžeme u nás doma nabídnout.

Oblíbené krasavice pocházejí z vlhkých tropů

Orchideje = vstavačovité jsou vytrvalé rostliny, které pocházejí z vlhkých tropických oblastí a je až s podivem, jak dobře rostou i v našich bytech. Orchideje jsou oblíbené hlavně pro krásu, různorodost, barvy i tvary květů. Jsou nepravidelné uspořádané buď jednotlivé nebo v květenstvích. Dolní okvětní lístek vytváří zahnutý pysk, někdy i se zadní ostruhou. Tvar vychází ze závislosti na opylovačích – hmyzu či ptácích, které přiláká i aromatický nektar.

Listy a vzdušné kořeny

Orchideje mají listy pevné a masité listy – těm většinou vyhovuje místo s plným osvětlením. Zatímco druhy s listy velkými a měkkými budou spíše vyžadovat mírně zastínění. Ale není to vždy pravidlem. Převážně se orchideje totiž dokáže svému prostředí docela dobře přizpůsobit. Na rozdíl od většiny ostatních rostlin mají orchideje vzdušné kořeny. Drží rostlinu v substrátu, zásobují ji vodou i živinami, ukládají v sobě látky na příští dobu a využití. Jako houba do sebe nasají vodu, aby ji mohla rostlina postupně přijmout. Protože orchideje umí s vodou dobře hospodařit, neprospívá jim časté zalévání. Už při výběru rostliny v prodejně musíme tedy vybírat orchideu, která má zdravé kořeny.

Oblíbená Phalaenopsis

Tento rod orchidejí se prodává nejčastěji, jeho květy totiž vydrží při dobré péči až deset týdnů. Na trhu není novinkou ani jejich miniaturní kříženec, i když jej musíme časem přesadit, protože vyroste – květy zůstávají i nadále drobné.
Phalaenopsis bez problémů snáší i teploty panelových bytů (většinou kolem 20 stupňů Celsia).
Požaduje však dostatek světla, umístíme ji nejlépe na východní nebo západní parapet. Pokud bude stát na jižním okně, musíme jí zajistit i zastínění, aby ji ochránilo před úpalem slunečních paprsků.
Optimální vlhkost vzduchu by měla být asi padesáti procentní. Abychom ji zajistili, je důležité rosení listů (i ze spodní strany), nerosíme, pokud na orchidej svítí slunce a nesmíme smáčet květy.
Zálivka, a hlavně kvalita vody je při pěstování orchidejí velmi důležitá – zaléváme vždy měkkou, odstátou vodou. Přebytečnou vodu z misky vylijeme.
Phalaenopsis vyžaduje pravidelné hnojení (jednou za dva týdny) – speciální hnojiva na orchideje, ale můžeme použít i tekutá hnojiva na pokojové rostliny.
Rod Phalaenopsis lze rozmnožovat jednoduše dceřinými rostlinkami, které mají asi 5 cm dlouhé kořínky a vyrůstají na stoncích.

Poznámka pro nové pěstitele:
Nové květy se vyvíjejí z bočních pupenů na stonku. Po odkvětu stonek zkrátíme asi dva centimetry nad třetím uzlem. Ze spícího očka pak vyroste nový výhon.