zdroj Pixabay

OBLÍBENÝ ZIMOSTRÁZ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Přestože v České republice nepatří zimostráz mezi původní rostliny, jedná se i u nás o běžně pěstovanou, oblíbenou a hojně rozšířenou okrasnou dřevinu. Najdeme jej nejen v parcích, v zahrádkách, na terasách ve větších nádobách, často bývá výrazným doplňkem hřbitovní flóry – je pěstován jako živý plot, jako stěna oddělující části zahrady i jako solitéra, nebo v kombinaci s jinými keři… Je značně odolný vůči emisím.

Buxus nebo zimostráz je dlouhověký

Zimostráz vždyzelený nebo z. obecný (Buxus sempervirens) – lidově také krušpánek či pušpan. Pochází z jižní Evropy, z oblasti Středomoří, ale je rozšířen po celém světě – v severní Africe, Malé Asii, i v Americe. Díky tvarování do nejrůznějších tvarů byl oblíbený především v době baroka a rokoka.

Zimostráz je nenáročný

Protože buxus nemá žádné zvláštní požadavky, je jeho pěstování velmi jednoduché.

  • Stanoviště – vyhovuje mu polostín, ale pěstovat jej můžeme i na slunci, roste však i na stinném místě.
  • Půda – ideální je vlhká, hlinitopísčitá. Při nekvalitní a těžké jílovité zemině je vhodné přidat do jámy či do rigolu kvalitní zahradnický substrát. Nemá rád kombinaci suché půdy a plného slunce – pak může být jeho listí chudé, s nevýraznou barvou, a dokonce i s příznaky spálení.
  • Zálivka – je potřebná pravidelná a dostatečná, pokud roste na slunečném místě.
  • Hnojení – během vegetace používáme hnojiva pro okrasné dřeviny. Na podzim lze do půdy zapracovat chlévský hnůj.
  • Přezimování – zimostráz je sice plně zimovzdorný, ale přesto jej můžeme před zimou chránit vrstvou hnoje nebo chvojí. Na jaře zryjeme okolí rostlin a odstraníme poškozené, odumřelé nebo mrazem poškozené větve.
  • Řez – provádíme dva krát ročně, na jaře a pak v létě, koncem července.
  • Množení – jednoduše polo vyzrálými řízky, které odebereme během léta.
  • Tvarování – buxusu sluší. Dá se vytvarovat do nejrůznějších kompozic. Nenáročným střihem z něj může i začátečník vytvarovat třeba kouli, kužel, nebo jej pěstovat na kmínku.