zdroj Pixabay

VOŇAVÉ TRVALKY POTĚŠÍ TĚLO I DUŠI

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Na zahrádce pěstujeme květiny, které nás upoutají nejen svým krásným vzhledem, rozmanitostí barev i tvarem květu, ale také lákavou vůní. Někdy voní trvalky přímo omamně, a poskytují tak potěšení nejen očím, ale i čichovým buňkám.

Provoněná zahradní atmosféra

Barevná voňavá zahrádka nám poskytuje relaxaci pro duši i tělo. Už teď se každý zahrádkář těší na pohodu a odpočinek, kterou mu zahrádka poskytne na oplátku za práci, starostlivost a péči.
Už plánujeme letošní podobu záhonků, hledáme nejlepší barevné kombinace a seznamujeme se jednotlivými druhy květin, a hlavně jejich nároky na pěstování, aby na našem pozemku později neživořily. Kromě letniček a dvouletek vybíráme i voňavé trvalky.

Aromatická monarda

Monardě (Monarda) se také říká zavinutka, je to vonná a zároveň i léčivá indiánská rostlina pocházející ze Severní Ameriky. Je to nádherná rostlina dosahující výšky až kolem 1 metru. Na pěstování je zcela nenáročná, nevadí jí ani horší podmínky prostředí. Najdeme ji na předzahrádkách, na zahradách i třeba v přírodních parcích, dobře vyniká jako podsadba před keřovité rostliny nebo ve smíšených výsadbách. Můžeme ji lehce rozmnožit dělením starších rostlin nebo i řízkováním.

Denivka květina jednoho dne

Denivka (Hemerocallis) pochází z východní Asie, dostala své jméno proto, že její květ vydrží pouze jeden jediný den, pak rychle uvadá. Velké voňavé květy různých jemných barev vyrůstají z trsů dlouhých úzkých listů. Na jednom stonku vykvete za sezónu téměř 40 květů. Svou vůní nás budou těšit po celé léto – od července až do konce srpna. Mají rády slunečné stanoviště a výživnou propustnou půdu. Pak dorůstají do výšky 50 až 60 centimetrů. Rozmnožíme si ji jednoduše dělením trsů. Celá monarda – zavinutka je aromatická. Na naší zahrádce by taková krása neměla chybět.

Všeobecně známá dobromysl

Dobromysl – oregano (Origanum) ani nemusíme představovat. V kuchyni ji dnes už běžně používají všichni. Je to známé italské koření – ale na zahrádce je ještě něco víc. Je to krásná a velmi voňavá a užitečná trvalka, je nenáročná, roste v každém prostředí. Tvoří drobné kompaktní a husté keříčky, rostoucí zhruba do výšky 20 centimetrů. Vyhovuje jí jakákoli hlinitopísčitá půda, dobře snáší sucho a je mrazuvzdorná – vydrží až do mínus 28 stupňů C. Rozmnožovat ji můžeme dělením před nebo i po květu.

I šanta je známá vonička

Šanta (Nepeta) kvete už od května a voní na zahrádce po celé léto až do srpna. Je to chlupatá a velmi aromatická rostlinka, roste do výšky 30 až 50 centimetrů. Potřebuje slunce, dobře snáší sucho a uplatní se na záhonech, obrubách i na skalkách. Množí se dělením nebo řízky.

Voňavá saturejka je součástí kořenících směsí

Saturejka (Satureja) kvete drobnými bílými kvítky je to spíš keřík, protože v základní části dřevnatí. Má-li dobré podmínky vyrůstá do 30 centimetrů (v chladnějších oblastech sotva do poloviny). Vyhovuje jí slunce a sušší písčitá půda. Rozmnožuje se semenem i řízkováním. Jako koření se používá celá nať – čerstvá i sušená.