zdroj Pixabay

BALKON JAKO KVĚTINOVÝ ZÁHON

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Abychom si domu přinesli alespoň kousek přírody, změníme si náš balkon či terasu na květinový záhon. Samozřejmě musíme květiny rozlišovat – jedná-li se o trvalky, letničky, dvouletky nebo snad dřeviny… Podle toho pak postupujeme při osázení i při další péči.

Tvoříme si novou zahrádku

Co potřebujeme, jaké květiny vybereme, vědět o jejich potřebách i vzrůstu, o vhodné půdě i o péči, kterou jednotlivé druhy vyžadují. S těmito dotazy se právě v současné době jara obracejí zahrádkáři a samozřejmě i všichni zákazníci na odborníky v prodejnách, v zahradnictví a květinářství. Většinou lidé vybírají své oblíbené rostliny (až 75 procent vyhledávají muškáty), ale určitě stojí za to najít nové vhodné kombinace a pak se dlouho radovat z rozkvetlého balkonu.

Světové strany

Při plánování květinového balkónu či terasy nesmíme zapomenout na světovou stranu, k níž je balkon otočen. Převážná většina letniček miluje slunce a vodu, a abychom podpořili jejich celoroční kvetení, musíme jim dodávat dostatečný přísun živin a pravidelně je hnojíme. Náš výběr letniček závisí na teplotách, kterým budou rostliny vystaveny. V létě na jižní straně jsou to obvykle extrémní teploty, ale i nárazový vítr a déšť. Zatímco některé rostliny vyžadují slunce, jiným rostlinám přímé sluneční záření škodí. Vysadíme-li některé světlomilné rostliny do stínu, mohou sice docela pěkně růst, ale kvést zřejmě vůbec nebudou.

Na terasy a balkony se nejlépe hodí kombinace letniček a trvalek

Snad právě nejvíce si uvědomujeme rozdíl mezi trvalkami a letničkami, když vybíráme rostliny na terasy a balkon. Zatímco většina trvalek, či skalniček sice před zimou zmizí – na jaře opět vzrostou. Jejich kvetení je omezeno jen na určitou část sezony. Naopak letničky nám budou balkon nebo terasu zdobit svým květem od časného jara až do pozdního podzimu. Jsou to však rostliny, které musíme každý rok sázet vždy znovu.

Východ – sever

Na východní strany tedy umísťujeme letničky, které potřebují ke svému životu slunce, a dostatek světla – jsou to např. netýkavky, fuchsie, begónie… Na severní straně je výběr vhodných letniček značně omezen, většinou se tu doporučuje spíše výsadba trvalek a nižších dřevin.

Důležitý je výběr nádoby

Při koupi letniček si také dobře rozmyslíme, do jaké nádoby je pak vysadíme. Nádoba musí být nejen prostorná, ale i pevná. Při pěstování letniček se nejčastěji používají dřevěné, terakotové, hliněné, ale i plastové nádoby. (I když jsou ty plastové méně estetické, mají jednu velkou výhodu – déle zadržují vodu, zatímco ty hliněné a terakotové jsou pórovité a oboustranně propouštějí vlhkost. Krásné dřevěné nádoby mají zase kratší trvanlivost.

Volba substrátu

Když už jsme si vybrali letničky, pak zvolíme i speciální substrát, který jim bude vyhovovat. Na dno nádoby nesmíme zapomenout navršit cca do výšky dvou až pěti centimetrů drenážní vrstvu. Použít lze štěrk, oblázky, kamínky… Teprve na drenáž nasypeme substrát. Jednotlivé rostliny (samozřejmě podle druhů) sázíme ve vzdálenosti asi15 až 20 cm. Substrát by měl sahat zhruba 2 cm pod horní okraj nádoby. Po zasazení rostliny ho kolem dobře utlačíme, zalijeme. Ještě necháme rostlinky jeden či dva dny aklimatizovat ve stínu – až teprve potom osázenou nádobu instalujeme na zvolené místo.

Najít ten pravý čas

O načasování výsadby rostlin na balkóny a terasy rozhoduje hlavně počasí. Letničky sázíme v době už nejsou jarní chladné až mrazivé noci. Některé z nich se totiž s velkým výkyvem teplot špatně vypořádávají. Rostlinka sice nemusí zmrznout, ale „nastydne“ a bude pak živořit po celou sezónu. Trvalky se probouzejí k růstu samy – signalizují tak, že jaro už konečně přišlo.

KVETOUCÍ BALKONY