zdroj Pixabay

JAK SI MŮŽEME ULEHČIT PRÁCI V ZAHRADĚ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Práce na zahrádce vyžaduje náš čas, pozornost a péči, ale někdy je toho na nás moc. Máme malé děti, chodíme do práce, starosti se na nás jen valí…
A během vegetační období všechno roste tak rychle! Rostliny vyžadují zálivku, živiny, řez… a my někdy nestíháme. Přesto se však nechceme zahrádky vzdát.

Jak si můžeme ulehčit práci v zahradě

Chceme-li si zahrádku užívat hlavně k rekreaci, od začátku je třeba počítat s co nejmenší časovou náročností na její údržbu. Nejvíce péče vyžadují rostliny právě během růstu, kdy jim musíme zajistit nejen dostatečnou zálivku, sluneční svit, hnojivo či v průběhu roku musíme přerostlou vegetaci také korigovat řezem.

Jde to i bez řezu

Pokud však vybereme dřeviny, které nevyžadují pravidelný řez, ušetříme si námahu. Například volně rostoucí živý plot nemusíme stříhat pravidelně. A navíc živý plot z jehličnatých a stálezelených dřevin je finančně náročnější než z listnatých.
Solitéry mají působit svým vzrůstem a tvarem – proto vybíráme dřeviny přiměřeně vysoké s harmonicky utvářenými korunami. I tady se rozhodujeme pro takové, které není třeba stále řezem udržovat.
Řez neprospívá většině jehličnanů, ale také některým rodům opadavých listnatých dřevin.

Volně rostoucí živý plot

Každou zahradu doplní a oživí vegetační prvek z jehličnatých, stálezelených nebo listnatých dřevin. Volně rostoucí živý plot je sice náročnější na prostor, to znamená, že zabere více místa než živý plot stříhaný, zato se však odmění celoroční clonou jehličnanů, a keře dřevin stálezelených zase zkrášlují zahrádku nádhernými voňavými květy a samozřejmě později i podzimní barevností listů. Finančně náročnější je živý plot z jehličnatých a stálezelených dřevin.
Ale základem úspěchu je vždy výběr vhodných dřevin, ale také typ a šířka plotu. Vysadit můžeme stejnorodý pás z jednoho druhu dřevin, nebo vytvořit druhově pestřejší zelenou kulisu z několika rodů.

Zálivka a plevel

Pravidelné a dostatečné zalévání (nejlépe dešťovkou, kterou sbíráme do nádob, nebo alespoň odstátou vodou), stálé a trpělivé odplevelování pozemku – to nám také zabere hodně času a navíc i notnou dávku trpělivosti.
Jak si můžeme pomoci? Například tím, že trvalkový záhon vysázíme hodně hustě, abychom nemuseli kolem rostlin odstraňovat plevel. Sestavíme ho tak, aby si rostliny vzájemně nestínily a povrch ještě nasteleme mulčem. Mulč nám pomůže řešit plevel i zálivku. Místo kolem rostlin dobře pokryjeme vhodným mulčovým materiálem, který zabrání jak růstu plevelu, tak navíc u rostliny udrží více závlahy.