zdroj Pxhere

ŠANTA – KOČIČÍ BYLINA

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Kočky, ale i jiné kočkovité šelmy, ji milují. Je pro ně prostě neodolatelná. Ale má, i když to málokdo ví, dobrý vliv i na lidi. Ten, kdo kočky miluje a chová tyto domácí mazlíčky, rostlinu určitě dobře zná. Kočkám i jejím milovníkům je důvěrně známá.

Magická kočičí bylinka

Šanta obecná (Nepeta cataria) – na Slovensku jí říkají „kocúrnik obyčajný“ – je léčivka z čeledi hluchavkovitých, která pochází z jižní Evropy. U nás se v zahrádkách pěstuje poměrně často. Je to trvalka milující slunce a dobře propustnou půdu, pak dorůstá až do 80 centimetrů. Má stříbřité listy a drobné bílo modré až fialovo růžové květy – kvete během celého léta.

Magické aroma

Listy mají výraznou vůni, trochu se podobá mátě, ale její aroma je o něco slabší. A právě ta vůně je velkým lákadlem pro čtyřnohé mazlíčky. Kočky se dostávají do dočasného transu, který způsobuje látka zvaná „nepetalakton“. Je to v podstatě halucinogen, který je běžně i součástí sekretu vylučovaného kočkami (ale také třeba lvem, tygrem…).

Nepetalakton na rozdíl od kočkovitých šelem odpuzuje hmyz – místu, kde šanta roste se vyhýbají komáři, roztoči i klíšťata.

Léčivé účinky

Šanta obsahuje třísloviny, silice, laktony, minerální látky, vitamin C, silice.
Dobře tedy působí i na lidi. Například podobně jako meduňka lékařská má zklidňující účinky. Pomáhá při stresu, napětí, a nespavosti. Ale také podporuje trávení, zmírňuje žaludeční křeče a nadýmání. Podporuje pocení, a tím napomáhá i při snižování teploty.
Při vnějším využití se používá jako obklad na řezné rány, protože má dobré hojivé účinky.

Z rostliny se dva až třikrát do roka sklízí kvetoucí část, která se dobře vysuší na stinném a suchém místě.

Šanta v kuchyni

Šantu je také možné využít i v kuchyni, její mladé výhonky jsou vhodné a překvapivě velmi chutné v salátech.