zdroj Pixabay

VYBÍRÁME VYŠŠÍ TRVALKY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Záhon je připravený a zbývá jen vybrat do něj ty nejkrásnější trvalky, které nás budou těšit nejednu sezónu. Rozhodujeme se podle výšky, vzrůstu, barvy a tvaru květů rostliny. Každá z trvalek přinese do naší zahrady pohodu a krásu. Nabízíme výběr vyšších trvalek, které budou tvořit dominantu v záhonech.

Vyšší dominantní trvalky

K vyšším dominantnějším trvalkám, které tvoří pozadí nebo střed záhonu, patří například:

Agastache fenyklová nebo také anýzová (Agastache foeniculum) – slunečné stanoviště, propustná, spíše sušší zemina.V létě přináší velké množství modrých květů.
Bělotrn (Echinops bannaticus) – slunné stanoviště se suchou půdou. Od července do září přináší šedomodré až modré kulovité květenství.
Flox (Phlox paniculata) – prospívá na slunci i v polostínu, v dobré spíše vlhčí zahradní zemině. Barvy květů od bílé přes růžovou až po tmavě červenou.
Kleopatřina jehla (Kniphofia uvaria) – slunné stanoviště, propustná, sušší, hlinitopísčitá zahradní zemina (při výsadbě dáme drenáž). Je stálezelená se zvláštním oranžovo žlutým květenstvím.

Oměj (Aconitum x cammarum) – roste v lužních lesích, ve stinných roklích a podél vodních toků. Kvete v červenci a srpnu – barva světlounce modrá až tmavě modrofialová.
Řebříček (Achillea filipendulina) – slunečné stanoviště, zásaditá, hlinitopísčitá zahradní zemina. Má krásný tmavě žlutý velký květ.
Řetězovka (Physostegia virginiana) – pěstujeme ji na slunci, zvládne i polostín, miluje vlhko a kyprou půdu, může být i lehce podmáčená.
Sápa hlíznatá (Phlomis tuberosa) – slunečné stanoviště, sušší, propustná, hlinitopísčitá až kamenitá půda. Kvete v létě bohatými růžovými květy.

Stračka (Delphinum x cultorum) – humózní, úrodná a na živiny bohatá půda, nemá ráda zamokření (hlavně v zimě). Vysoké rostliny potřebují oporu nebo místo chráněné před větrem. Barvy květů jsou v odstínech modrých, bílých a růžových.
Zavinutka – monarda (Monarda) – jakákoli dobře propustná, středně živná půda, upřednostňuje slunné stanoviště. Má krásné pastelové fialově purpurové květy.
Zlatobýl (Solidago canadensis) – slunné stanoviště s propustnou půdou. Kvete ve druhé polovině léta a začátkem podzimu chocholem žlutých květů. Považuje se za invazivní rostlinu, protože vytlačuje původní rostlinné druhy.