zdroj Pixabay

DŘEVINY, GLADIOLY I EXOTIKA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

V květnu správný zahrádkář ještě přemýšlí, jak rozšířit ……… na své zahrádce. V zahradnických centrech je nepřeberná nabídka nádherných trvalek, zajímavých keřů, krásných truhlíkových rostlin i exotických dřevin… Přestože jsme si připravili pečlivě plán výsadby, necháváme se často zlákat.

Znáte dekorativní pieris?

Stálezelené vřesovištní keříky pierisy (někde se mu také říká hořčík) bývají v prodejnách už koncem dubna a začátkem května, protože právě ten je nejlepším obdobím pro jejich výsadbu (samozřejmě s kořenovým balem). Při výsadbě počítáme s jejich vzrůstem – dorůstají do výšky a mnohdy i do šířky dvou metrů. Kvetou už v květnu nádherným dekorativním soukvětím složeným ze zvonkových květů. Některé druhy mají listy zelené, jiné zase atraktivní růžově-bíle panašované.
Daří se jim v polostínu, zvládnou i stín. Přímému slunci se raději vyhneme, stejně jako místu větrnému. Mají rády humózní, kyselou a mírně vlhkou půdu. Nevyhovuje jim půda písčitá a kamenitá. Během sezóny keře vydatně zavlažujeme – hlavně v horkých letních dnech.

Gladioly patří k oblíbeným okrasám zahrady

Populární gladioly patří k oblíbeným kvetoucím zahradním rostlinám. Doba výsadby záleží na prohřáté půdě. Hlízy můžeme vysazovat od poloviny dubna až do poloviny května. Před výsadbou by měly být mírně nabobtnalé. To docílíme, když je přeneseme na teplejší místo. Pokud najdeme některé poškozené nebo dokonce napadené plísní, vyřadíme je. Ostatním hlízám odstraníme slupky.

Hlízy gladiol – mečíků vysazujeme do humózní mírně vlhké půdy. Hloubka asi 10 cm a na vzdálenost cca 10 až 12 cm od sebe. Pokud máme záhon více vlhký, pak pod gladioly připravíme drenáž z hrubozrnného písku. Vysazujeme je ve skupinkách, protože tak lépe vynikne jejich podmanivá krása.
Po výsadbě nezapomeneme na pravidelné zavlažování a jakmile povyrostou, pak je můžeme i přihnojit. Je také vhodné připravit jim vhodné opory.
Pokud chceme zachovat krásu záhonu s mečíky na delší dobu, vysazujeme hlízy postupně – a to až do poloviny června. Budou nám pak kvést po celé léto. Jejich nádherné elegantní květy vyniknou jak na záhonech, tak i ve váze.

Exotika nejen na zahrádce

Právě v tomto období si můžeme pořídit exotické dřeviny, které oživí zahradu i zahrádku, terasu i balkon nejen množstvím květů zajímavých tvarů a barev, ale také svými neobvyklými vůněmi. V nabídce jich teď najdeme jistě velké množství. Před koupí promyslíme, na jaké místo je můžeme dát, můžeme-li jim poskytnout potřebné umístění na slunci či v polostínu. Dále, jak velkou péči budou od nás potřebovat. V létě se většinou musejí intenzivně zalévat a také častěji přihnojovat. Nesmíme zapomenout ani na vhodné podmínky přezimování.
Přesto není třeba se exotických dřevin obávat. K vděčným druhům patří například lilek, durman, oleandr, mandevilla, bugenvileu, gardenii… Zároveň si koupíme i substrát pro středomořské rostliny, a když si je přineseme z obchodu domů, hned je přesadíme do větších terakotových nádob.