zdroj Pixabay

SALÁTOVÁ OKURKA – ZELENÝ ZÁZRAK PŘÍRODY

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Salátová okurka má nejen nízkou kalorickou hodnotu, takže pomáhá při hubnutí. Také báječně chutná a osvěžuje. Je zdravá. Posiluje nehty, vlasy, zuby. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek.

Nejen vitamíny

Salátová okurka se řadí k dalším plodům ovoce i zeleniny, které mají vynikající účinky a jsou prospěšné celému našemu tělu. Jsou chutné, zdravé, osvěžující a nekalorické! Najdeme v ní řadu minerálů, například: mangan, síra, fosfor, draslík, vápník i bór, hořčík. křemík… Obsahuje většinu vitamínů, které naše tělo potřebuje, ať už je to například celý komplex vitamínů B, ale i vitamíny C, A.

Co všechno tenhle zelený zázrak dokáže?

Okurka podporuje správný vývoj kostí. kloubů a kostních chrupavek. Díky vitamínům zlepšuje náš imunitní systém, udržuje svěžest a dodává energii. Podporuje činnost jater, ovšem kdo má problémy se žlučníkem, ten by se na ni měl dát pozor.
Okurky snižují hladinu kyseliny močové, udržují tak zdravé ledviny a pomáhají i s ledvinovými kameny. Zmírňují bolesti při dně. Zbavují náš organismus nejrůznějších škodlivin, vyplavují toxiny. Hojí a osvěžují nemocnou ústní dutinu (dásně, jazyk), odstraňují nepříjemný dech, ničí v ústech bakterie. Díky některým látkám snižují okurky riziko některých typů rakoviny včetně rakoviny vaječníků, prsu, prostaty a dělohy. Pomáhají regulovat krevní tlak – jsou tedy vhodným prostředkem při léčení nízkého i vysokého tlaku.

Vědci zjistili, že organické chemické látky v okurkách snižují hladinu cholesterolu, některé hormony podporují tvorbu inzulínu – okurky by tedy měli konzumovat i diabetici.

Svěží pleť bez vrásek

Posilují naši pleť, povzbuzuje růst vlasů, nehty i zuby jsou silnější. Odpradávna je uznávaným prostředkem na udržování mladistvé pokožky. Docela jistě mnoho žen (ale snad i mužů) používá zelené slupky na příjemné chladivé obklady. Ty nejen zaženou únavu, ale vypínají pleť, pomohou při otoku, vyrovnávají některé defekty kůže, dokonce mají vliv i na vrásky. Pleť se stává hladší a jemnější. A ještě – což se mnohdy hodí v rychlém tempu dnešních dní: spolehlivě zmenšují kruhy pod očima.

Pleti spálené od sluníčka dodá vodu a zmírní bolesti – stačí jen okurku nakrájet na plátky a přiložit je na postižená místa. Na kopřivku, zanícenou kůži, ekzém akné… si jednoduše přiložíme čerstvou okurkovou šťávu.

Okurka má dost léčivých účinků, abychom to s ní zkusili

Je ideální pro lidi, kteří bojují s nadváhou a rozhodnou se hubnout. Můžeme ji jíst samotnou, v nejrůznějších salátech, dipech a podobně. Zlepšuje trávení, pomáhá i s chronickou zácpou.
Rychlá vitamínová bomba z okurek, špenátu a mrkve:
Okurky omyjeme, neloupané nastrouháme, přidáme nasekaný listový špenát a jemně nastrouhanou mrkev. Ochutíme třeba jen solí, pepřem, citronem… Artritické bolesti (například dna) můžeme zmírnit, když si připravíme salát ze strouhané mrkve a okurky – snížíme tak v těle hladinu kyseliny močové.

Na kocovinu pomůže okurka.

Vypili jsme víc, než jsme chtěli a ráno musíme jít do práce? Před spaním si snězme několik plátků okurek, protože vitamíny skupiny B, cukr a elektrolyty doplní základní živiny organismu, následky oslavy se zcela určitě sníží.
Okurka by nám rozhodně neměla na zahrádce chybět.