zdroj Pixabay

ZÁŘIVÉ RŮŽIČKY DEKORATIVNÍCH PETÚNIÍ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dekorativní květiny, které ozáří naši zahrádku. Barvu mohou mít fialovou, bílou, kombinovanou, růžovou. Letničky, kterým říkáme petúnie, udělají z naší zahrady, jednoduché terasy nebo obyčejného balkonu krásné magické místo, na kterém se budeme cítit dobře my i naši hosté, rádi tu budeme odpočívat. Pěstovat je můžeme nejen v mnoha barevných ale i tvarových variantách.

Minipetúnie “Double ruby”

Minipetúnie „Double ruby“ je tmavě červený plnokvětý skvost. Má silný pevný růst, vytváří kompaktní bohatě kvetoucí rostlinu, která je značně odolná vůči chorobám. Kvete po celé léto od května až do pozdního podzimu. Její květy jsou plnokvěté, tmavě sametově červené, převislé.

Petúnie – návod na pěstování

  • Stovky kvítků petúnie rozzáří truhlík, nádobu i závěsný květináč. Do jedné nádoby cca 40 cm široké, umístíme jen asi tři sazenice.
  • Petúnie mají rády slunné a velmi světlé stanoviště. Ne nadarmo se jim říká „děti slunce“. Ale dobře nám porostou i v polostínu.
  • Půda, v níž budeme petúnie pěstovat, by měla být propustná a humózní. Nejlépe uděláme, zvolíme-li substrát pro balkonové květiny. Protože mají velmi jemný kořenový systém, musíme dbát, aby nedošlo k přemokření a nezapomeneme na dobrou drenážní vrstvu, kterou umístíme na dno nádoby. Při výsadbě můžeme se substrátem promíchat pomalu uvolňující se hnojivo.
  • Rostlinkám vyhovuje hnojení jednou týdně jakýmkoli výživným roztokem pro kvetoucí rostliny nebo přímo pro petúnie, abychom jim doplnili nedostatek živin.
  • Zálivka by měla být pravidelná a dostatečná. Řídit bychom se měli povětrnostními podmínkami. Zaléváme dva krát denně – brzy ráno, než začne slunce příliš hřát a potom ve večerních hodinách. Používáme měkkou, nejlépe dešťovou vodu. Pokud jednou rostlina vyschne, proces kvetení se přeruší a rostlina se už nedokáže dobře zregenerovat.
  • Petúnie je letnička, což znamená, že nepřezimuje, není mrazuvzdorná – na jaře si tedy pořídíme nové krásné rostliny.
  • Bohužel bývá tento barevný skvost napadán mšicemi. K ochraně před škůdci používáme insekticid.
  • Výhony popínavých petúnií rostou rychle, nenecháváme je na rostlině příliš dlouhé, jakmile dosáhnou kolem 60 cm, začneme je pravidelně odstřihovat.

Pokud dodržíme správný způsob zalévání a polévání výživným roztokem a pokud budeme stříhat dlouhé výhony, dostaneme bujné kulovitě převislé květiny. (Pěstujeme-li petúnie, které nejsou pnoucí, i když jsou méně náročné, zacházíme stejně.)
Sazenice si koupíme v zahradnických centrech nebo si je můžeme objednat na internetu. Např. https://www.sieberz.cz/