zdroj Pixabay

ALOE – VÍC NEŽ JEN PRO KRÁSU

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Aloi veru – jednu z nejznámějších léčivých rostlin pěstujeme jakou nenáročnou pokojovou rostlinu. Je nejen krásná, avšak její pravá síla spočívá v léčivých účincích. Je vyhledávanou a uznávanou léčivkou na celém světě už z dávnověku. Staří Egypťané jí dokonce říkali „rostlina nesmrtelnosti“ a těšila se velké úctě nejen u faraónů, ale i v čínské, indické, ruské tradiční medicíně.

Aloe obsahuje mnoho prospěšných látek

V aloi najdeme nejrůznější důležité vitamíny – ať už je to C, E, A, celá řada vitamínů B, včetně vzácného B 12, betakaroten… Z minerálních látek nabízí třeba: sodík, chlor, hořčík, draslík, vápník, mangan, zinek, měď, chrom, železo, selen, fosfor… Dále jsou to například cenné enzymy, aminokyseliny, rostlinné glykosidy a antrachinony, které pomáhají odplavovat toxické látky z našeho organismu – je proto důležitým přírodním detoxikačním prostředkem třetího tisíciletí.

K čemu se zázrak aloe používá

Likviduje viry, má fungicidní, protizánětlivé účinky, redukuje krvácení. Působí jako přírodní zvlhčovač – dodává vlhkost všem vrstvám kůže. Napomáhá a urychluje hojivé procesy, dokáže zvyšovat buněčné množení, likviduje odumřelou tkáň.

S čím nám aloe pomůže

Použít ji můžeme při poruchách trávení, na nadýmání, zácpu i průjem. Na zánětlivé stavy střev, na žaludeční, tračníku i dvanácterníkové vředy. Pomáhá při problémech s játry. Vyhledáváme ji při poruchách látkové výměny, při snížení imunity, na virové infekce.

Vnější použití aloe

Protože dokáže aloe pronikat pokožkou a působit i zevnitř těla je hlavně využívána na zevní poranění. Hojí řezné rány i popáleniny, oděrky, poranění u diabetiků, mykózy, uklidňuje svědění, sráží teplotu ze zanícených částí i další kožní problémy. Pomůže na akné, na lupy i na vysušenou pokožku.
Má anestetické účinky – zmírňuje bolesti na místech, kde ji aplikujeme, ale také ve svalech a kloubech. Antibakteriální účinky zase využijeme při infekci ústní dutiny, na zánět kloubů i na svědění konečníku.

Zmražený gel – výborná léčivá pomůcka

Hlavní hojivou složkou AV gel a šťáva z listů. Používají se čerstvé, sušené, zmražené i různě konzervované.

Co budeme potřebovat: velký list aloe vera, nůž, lžíci, formu na led
Jak na to: z dužnatého listu aloe odstraníme nožem vrchní část listu, lžící opatrně odebereme gel a vložíme do formičky na led. (Můžeme přidat i několik kapek citronové šťávy či vitamín E, který je pro pokožku nenahraditelný.

Jak využijeme ledovou kostku aloe

Kostkou si hladíme bolestivé místo – okamžitě pomůže při popáleninách (i od slunce) i proti modřinám. Zmírní otlak, otok, splaskává puchýře, výborná je na opary i na štípance od komárů a jiného hmyzu. Krátká masáž ledovou kostkou prospěje křečovým žilám.

Pokud budeme ledovou kostkou masírovat tvář, není lepšího prostředku na unavenou pleť, na její rozjasnění, na odstranění kruhů pod očima a pomůže i na akné.
Aloe vera pomáhá udržovat dlouhé mládí a věčnou krásu.
Zmrazené aloové kostky jsou mimo jiné i vynikající přísadou do zdravých nápojů. Navíc nám takový nápoj pomůže při hubnutí.

Aloe má skutečně široké spektrum použití, vyrábějí se z ní různé krémy i masti, tinktury, pleťové vody … Není to ale všelék, proto bychom se měli vždy poradit s lékaře či lékárníkem.