zdroj Pixabay

DURMAN A OKRASNÝ ČESNEK NA ZAHRADĚ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Červený červen. Pilně se staráme o ovocnou, zeleninovou i okrasnou zahradu. Dozrávají první třešně a jahody, v zeleninové zahradě sklízíme saláty, mrkve, ředkve, vodnici, pór nebo rané zelí. Přelom jara a léta je vhodným obdobím pro řízkování okrasných keřů.

Aby durman bohatě kvetl

Durman tvoří dekorativní doplněk každé zahrady. Co s ním, aby bohatě kvetl? Durman (Brugmansia) s krásným poetickým názvem „andělská trumpeta“ je nádherná tvarově rozmanitá, překrásně vonící rostlina.
Umístíme ho na slunné stanoviště, musíme mu poskytnout dostatečně velkou nádobu a substrát s pH větším než 6. Rostlina bude bohatěji kvést, pokud zvýšíme obsah vápníku a zajistíme pravidelný přísun živin. Hned při výsadbě přidáme do substrátu dolomitický vápenec a dlouhodobě působící hnojivo. Během celé sezóny můžeme ještě durman přihnojovat a také vápník lze ještě doplňovat – do hnojivové zálivky přidáme jednou či dvakrát vápenec.
Durman musíme dostatečně zalévat – ideálně tvrdou vodou. Ovšem mezi jednotlivými zálivkami by měl substrát vždy mírně proschnout. Každé jaro je třeba rostlinu přesadit – zcela vyměnit substrát.

Barevné koule nad záhony

Impozantní ozdobou záhonu, která vydrží až dlouho do podzimu, je schnoucí květenství okrasného česneku. Dodávají zahradě hravost, eleganci, lehkost…
Cibule okrasných česneků (Alium) se vysazují brzy na podzim do propustné a humózní půdy na slunné místo. Některá zahradnictví v tomto období dokonce nabízejí již předpěstované rostliny před květem.
Na záhonech vždy raději vytvoříme menší skupiny, aby jejich květenství mohla více vyniknout. Schnoucí květenství nikdy nestříháme hned po odkvětu, protože zůstávají okrasou zahrady. Všechny kvetou během jara, květy některých druhů jsou vhodné i k řezu, využívají se také hojně do vazeb a k sušení. Barevné koule okrasných česneků se vyjímají jak na záhonech, tak i na skalkách, ale vysadit je můžeme i do dekoračních nádob. Jsou nenáročné a velmi snadno se množí.
Vybrat si můžeme ze široké palety druhů a kultivarů. Mezi nejoblíbenější a současně i nejdekorativnější patří Allium giganteum, A. oreophilum, A. atropurpureum, A. aflatunense, A. Christophii, Allium oreophilum, A. multibulbosum a A. hair.