zdroj Pixabay

PĚSTUJEME KVĚTINY V NÁDOBÁCH

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Mnohé květiny a rostliny můžeme pěstovat nejen venku na záhonech, ale také v truhlících či jiných nádobách. Ať už za oknem nebo na balkoně či terase. Nádobu si můžeme vybrat z širokého sortimentu – volíme podle materiálu, ale také podle tvaru či barev, které odpovídají našim představám. Nabídky najdeme na našich www, ale podívat se můžeme i na další internetové stránky, např.: zahradní nádoby

Růže ve vegetační nádobě

Během června si můžeme do vegetačních nádob vysadit třeba miniaturní růže. Jsou to rostliny menší, s drobným květem, zato však kvetou velmi dlouho. Proto se také výborně hodí na malé balkony či terasy. Většinou se jedná o pěstitelsky nenáročné malé dřeviny, vhodné i pro mladé začátečníky. Když si přineseme růži z obchodu, vyndáme ji z pěstební nádoby a vysadíme do kyprého, dobře propustného substrátu. Růžičku musíme pravidelně zavlažovat – substrát by měl být vždy mírně vlhký. Pokud ji nezapomeneme občas přihnojit hnojivem určeným přímo růžím a když budeme odstraňovat již odkvetlé květy, podpoříme tím bohatší kvetení mini růže.

Drobné zvonky do skalky i do nádob

V květinářstvích, v marketech či zahradnických prodejnách se můžeme právě v této době setkat s různými druhy zvonků. Miniaturní kvetoucí zvonky jsou zajímavou volbou pro milovníky zvláštností. Dají se pěstovat v interiéru, ale i v exteriéru, hodí se i do skalek. Potřebují polostinné až stinné místo. Pokud si je dáme do nádoby, nesmíme zapomenout na pravidelné zavlažování. Po odkvětu je sestříháme, často se totiž stane, že rozkvetou znovu  Efektně působí skupinka několika exemplářů na jednom místě.

Květinové převisy jsou pýchou pěstitelů

Nádherně rozkvetlé barevné letničky v truhlících jsou nejkrásnější ozdobou našich oken. Husté převisy zcela jistě podpoří zaštipování dlouhých výhonků (od jara a ještě až do začátku léta). Platí to zejména u muškátů, surfinek či dvojzubců. Pokud je nezapomeneme vydatně a pravidelně (ráno nebo večer) zavlažovat nejlépe dešťovou, případně odstátou vodou a pokud jim dopřejeme správný přísun živin, dosáhneme bohatého kvetení. Ideální přihnojování je jeden krát týdně formou zálivky. Využijeme hnojivo určené přímo na kvetoucí balkonové rostliny. Tvorbu nových květů podpoří i pravidelné odstraňování těch odkvetlých.

Aksamitník – záhon nebo nádoba

Oblíbenou letničku aksamitník možná více známe pod jménem afrikán. Hned si představíme záplavu barevných květů se zvláštní vůní. Tato letní rostlina nám zahradu nejen zkrášlí, ale také ochrání – její aroma totiž odpuzuje škůdce. Vysazujeme je na přímé slunce, do vhodné propustné půdy, která je dobře zásobovaná živinami. (Afrikány nesnášejí těžkou a vlhkou jílovitou půdu – následkem přemokření jim uhnívají kořeny.) Můžeme je pěstovat také v nádobách, které naplníme směsí ze zahradnického substrátu a kompostu, během vegetačního období je samozřejmě pravidelně zaléváme a přihnojujeme.