zdroj Pixabay

KTERÝM ROSTLINÁM SUCHO NEVADÍ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Suchomilné rostliny snášejí horko, sucho jim příliš nepřekáží. Dají se odhalit podle vzhledu. Hlavním ukazatelem je, že dobře snášejí horké i suché podmínky, jsou jejich listy, které mají šedozelenou nebo stříbřitou barvu. Před horkými paprsky letního slunce je chrání vosková vrstva, případně jemné chloupky.

I suchomilné rostliny jsou krásné

Suchomilné rostliny jsou nejen krásné, ale k jejich velkým přednostem patří také nenáročnost. Rostou témě v každé sušší půdě, vyhovuje jim sluníčko, teplo a sucho. Daří se je pěstovat i naprostým začátečníkům, protože rostou téměř samy. Jako zálivka jim postačí občasný déšť a na nás pěstitelích je pouze to, abychom se jim postarali jednou až dvakrát ročně o střih.

Suchomilná perovskie

Perovskie (Perovskia) na první pohled díky fialovo modrým květům uspořádaným do klasů připomíná levanduli. Má opadavé jemně zoubkaté listy, když je promneme mezi prsty, připomínají svou vůní šalvěj. Perovskie tvoří asi metr vysoké keříky, proto ráda uvítá oporu. Není náročná, vyhovuje jí téměř každá půda, dává spíš přednost chudší, dobře propustné půdě. Je to důležité hlavně v zimním období, protože pak perovskii nehrozí uhnívání kořenů. Jakmile dobře zakoření, je mrazuvzdorná (vydrží až do mínus 30 °C) a v létě zvládá výborně i dlouhá období sucha a tepla.

Stříbřitý čistec

Čistec vlnatý (Stachys byzantina) je další suchomilná trvalka, která dosahuje výšky od 20 do 80 cm. Na první pohled nás upoutá svými stříbřitými chloupkatými listy, jejichž barva kontrastuje s drobnými růžovofialovými kvítky – kvete celé léto od června do září. Čistec roste na slunném stanovišti, má rád sušší propustnou půdu. Rychle se rozrůstá, vyváří husté trsy a je mrazuvzdorný. Sluší mu to v kombinaci se skalničkami a trvalkami, které mají zelené listy.

Hořký pelyněk pravý

Pelyněk pravý (Artemisia) je velmi aromatická léčivá bylina známá hořkou chutí a svými osvědčenými účinky na zažívací potíže a nechutenství. Pomáhá také při nachlazení. Vytváří keříky dorůstající do výšky od 60 do 100 cm. Hodí se do trvalkových záhonů, kde vynikají jeho stříbrošedé ochlupené listy a přes léto rozkvétá malými žlutými kvítky. Pelyněk velmi dobře roste na teplém, slunečném stanovišti, má rád sušší půdu bohatou na vápník a dusík.
Do skalek se hodí trsovitě rostoucí odrůda ‘Nana’, která tvoří nádherný stříbřitý kobereček a kvete nenápadnými bílými květy v druhé polovině léta, tedy od srpna do září.

Aromatický estragon

Stejně nenáročný je taktéž suchomilný pelyněk estragon nebo také pelyněk kozelec (Artemisia dracunculus) – proslulá bylinka francouzské kuchyně. Dá se pěstovat na zahradě i na balkoně nebo za oknem, abychom jej měli při vaření po ruce. Jeho chuť je na rozdíl od pelyňku pravého jen velmi mírně nahořklá, je nasládlá s pikantním pepřovým podtónem a stopou anýzové vůně. Hodí se na maso, na ryby, do polévky i k letním koktejlům a ovocným či zmrzlinovým dezertům. Estragon také pomáhá zdravému trávení a pokud jej žvýkáme, budeme mít svěží dech.