zdroj Pixabay

MUFFIN – LEHKÝ OVOCNÝ MOUČNÍK

In Poradna, Recepty by walsla

Muffin [mafin] je druh drobného, poslední dobou stále více oblíbeného pečiva. Připomíná malinké dortíky. Takový muffin sníme na jedno posezení. Existuje mnoho variací, mnoho receptů i mnoho způsobů, jak tento mini moučník upéct a čím je ochutit.

Muffiny s ovocem, oříšky, čokoládou…

Pokud si budeme chtít upéct tento zákusek, můžeme si vybrat nejen v použití různých druhů mouky, ale mnoho variant a dochucení dosáhneme nejrůznějšími přísadami ať už ovocnými, čokoládovými, oříškovými apod.

Ochutnejme rybízový muffin

Co budeme potřebovat
250 g polohrubé mouky, 120 g měkkého másla, 150 ml podmáslí, 150 g cukru + 1 cukr vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce kypřícího prášku a trochu soli A ještě si připravíme asi 225 g rybízu.

Jak na to

  • Začneme rybízem – ten si pečlivě omyjeme a necháme dobře okapat.
  • Připravíme si formičky na muffiny.
  • Troubu nahřejeme na 200 ° C.
  • Máslo a cukr ušleháme do pěny a postupně přidáváme vajíčka, vanilkový cukr a také špetku soli.
  • Do mouky přidáme prášek do pečiva a prosejeme je.
  • Vmícháváme do máslové směsi střídavě s podmáslím.
  • Teprve nakonec opatrně přidáme i rybíz.
  • Těstem pak plníme formy na muffiny asi jen do dvou třetin (nabydou).
  • Ve spodní části trouby pečeme muffiny asi půl hodiny.
  • Podáváme je vychladlé.

Vynikající borůvkové muffiny ze špaldové mouky

Muffiny se postupně stávají jedním z nejoblíbenějších menších dezertů. Muffiny s borůvkami můžeme připravit také ze špaldové mouky – jsou tedy nejen vynikající, ale i zdravé.
Špalda je druh rozpadavé pšenice a pěstovali ji již 6 tisíc let před naším letopočtem nejen Egypťané, ale i Keltové a Germáni. Neměla tak velké výnosy jako pšenice šlechtěná, proto se a ni poněkud pozapomnělo. Poslední dobou se však dostává zase do středu zájmu spotřebitelů, protože obsahuje více minerálních látek i bílkovin. Je také prokázáno, že zaručeně pomáhá proti migréně.

Co budeme potřebovat
2 hrnky celozrnné špaldové mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 2 lžíce másla (použít můžeme i jiný oblíbený tuk) 1 třetina hrnku třtinového cukru, 2 vejce. Ještě si připravíme kůru a šťávu z jednoho omytého pomeranče, 1 jablko a samozřejmě borůvky (2 šálky)

Jak na to

  • Předehřejeme si troubu asi na 175 °C.
  • Připravíme si formičky na muffiny.
  • Jablko oloupeme a nastrouháme na jemno.
  • Borůvky opatrně omyjeme a necháme oschnout.
  • V míse šleháme cukr s máslem a postupně přidáváme celá vejce. Dodáme i pomerančovou šťávu a kůru a dobře promícháme.
  • Do směsi přidáme nastrouhaná jablíčko.
  • Špaldovou mouku promícháme s kypřícím práškem a zlehka smícháme se směsí.
  • Postupně vmícháme omyté a oschlé borůvky.
  • Směs vylijeme do muffinových formiček a pečeme v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut.
  • Muffiny necháme před podáváním vychladnout.