zdroj Pixabay

SAKURA PATŘÍ K ELEGANTNÍM OKRASNÝM DŘEVINÁM

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Sakura je nádherný strom především v době květu – tedy v jarních měsících, ale překvapí nás i pěkným olistěním, které se zajímavě vybarvuje až v době podzimu. A starší sakury ty zase mají navíc i krásnou kůru.

Jejím domovem je východní Asie

Domovem okrasných třešní jsou sice asijské východní státy (Čína, Vietnam, Indie), ale většina z nich pochází z dalekého Japonska, roste tam více ne 2 stě kultivarů. Staly se součástí japonské scenérie, jsou symbolem japonské kultury, symbolem jara.
V Japonsku se sakury pěstovali nejméně od 7. století, a to výhradně pro císařskou rodinu a bylo módou, aby básníci a zpěváci květy sakury opěvovali ve svých dílech. Jakmile se parky odějí do růžových sakurových květů, začíná festival s tradičními oslavami přímo pod korunami stromů.

Okrasné třešně se nepěstují kvůli plodům

Okrasné třešně se nepěstují pro zdravé a chutné plody, ale právě díky jejich okouzlujícím květům. Rostou už běžně i u nás v Evropě. Setkáme se s velkými stromy v zámeckých zahradách či parcích, anebo s menšími kompaktnějšími odrůdami, které zdobí i zahrady nebo dokonce lemují městské ulice.

Sakura je okrasná třešeň

Sakura, tedy okrasná třešeň (Prunus serrulata) je díky svým plným růžovým květům skutečnou pastvou pro oči nejen pro Japonce. Je to strom, který dorůstá do výšky až 8 metrů a šířka je od 4 do 8 metrů. V době květu (v jarních měsících – duben a květen) světle růžové květy zcela obalí jednotlivé větvičky stromu. Krásně však kvete jen na slunných místech. Jedním z druhů, které se nejčastěji pěstují je Kanzan, což znamená „na okraji hory“, anebo Kiku Shidare – sakura převislá, v Japonsku se také velké oblibě těší Some Yoshino – má téměř bílé květy s lehkým růžovým nádechem.

Sakura je pěstitelsky zcela nenáročná

  • Je to rostlina pěstitelsky nenáročnou a dlouhověkou. Jde spíše o dřevinu rozložitější, vždy potřebuje kolem sebe dostatek místa, a nehodí se proto do menších zahrad. Vynikne uprostřed udržovaného trávníku jako solitér, ale vynikne i ve skupince.
  • Ideální dobou výsadby sakury je měsíc březen až květen, ale lze ji vysazovat také koncem léta od polovině září až do příchodu prvních mrazíků. Protože se stromek kupuje v kontejneru, můžeme jej v podstatě vysazovat bezem celého rok.
  • Po výsadbě potřebuje dostatečnou zálivku, aby dobře zakořenila a zvykla si v novém prostředí.
  • Sakura není nijak náročná na půdu. Nejlépe se jí však daří v půdě neutrální, až mírně kyselé. V hlubší a humózní půdě bude kvést bohatěji.
  • Aby bohatě kvetla, najdeme jí slunné místo. Vhodné je umístění, kde je chráněna před větrem.
  • Je mrazuvzdorná, proto nepotřebuje žádnou speciální zimní ochranu.
  • Na jaře jí pak dopřejeme přihnojení dobrým organickým hnojivem.