zdroj Pixabay

AROMATICKOU MONARDU SI OBLÍBILI INDIÁNI

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Monarda nebo také zavinutka nás vás dokáže potěšit hned třemi způsoby. Svou aromatickou vůní, dlouhou dobou kvetení a také léčivými účinky. Prostě monarda by neměla na naší zahradě chybět. Jedná se opravdu o velmi atraktivní rostlinu, kterou do Evropy přinesly kolonizátoři. Ale začala se pěstovat až začátkem 20. století, brzy si však získala své příznivce.

Monarda patří mezi vysoké trvalky

Monarda podvojná nebo také zavinutka, závrnutka (Monarda didyma) je vyšší trvalka, která patří do čeledi hluchavkovitých, ale je mnohem hezčí než její příbuzná kopřiva. Některé druhy dosahují výšky až dvou metrů. Zelené listy rostou na vysokých vzpřímených lodyhách, tmavě červené květy zdobí rostlinu od června až do října. Častými návštěvníky této okrasy našich zahrad jsou včely i motýli. Protože má monarda pevné stonky, vydrží její květy dlouho ve váze.

Krásná, voňavá i léčivá

Pochází ze severoamerických prérií, kde ji indiáni od pradávna používali k léčení onemocnění cest dýchacích. K nám do Evropy se dostala až s kolonizací Ameriky. Jméno jí dal švédský přírodovědec Carl von Linné po významném španělském lékaři a botanikovi Monardesovi. Zavinutka je nejen krásná, ale také velmi příjemně voní, nejintenzivněji je její aroma na slunném stanovišti. Listy zavinutky mají příjemnou kořennou vůni. Lze z nich připravovat čaj s citronovým aroma. Působí při žaludečních potížích a podporuje chuť k jídlu. Čerstvé listy se dají rovněž používat do salátů.

Monarda je nenáročná trvalka

  • Půda – zavinutce se nejlépe daří v bohaté humózní dobře propustné půdě. Nesmí být ani příliš suchá – ale nesmí být ani těžká a mokrá.
  • Výsadba – na jaře nebo na podzim. Výborně se hodí do trvalkových záhonů, kde se dobře doplňuje s ostatními druhy trvalek. Velmi vhodná kombinace je například s trávami (Miscanthus apod.) nebo s trvalkami jako jsou Helenium, Aster a Rudbeckia… Vysadit jí můžeme i jako solitéru, vynikne i v nádobě na terase, balkoně…
  • Stanoviště jí vybereme na slunci, ale dobře se jí daří i v polostínu.
  • Zálivka – potřebuje pravidelnou a vydatnou zálivku, zvlášť v době suchého horkého počasí.
  • Rozmnožování – rozmnožuje se dělením trsů nejlépe na jaře nebo ještě na podzim. Vydrží na jednom stanovišti několik let, ale lepší je vyndat ji každý třetí rok ze země a rozdělit. Odstraníme uhynulé části kořenů a znovu zasadíme. Tím rostlinu také zmladíme.
  • Péče o květy – abychom prodloužili dobu kvetení, odstraňujeme pravidelně suché či odkvetlé květy.
  • Sušení – květy se suší zavěšené směrem dolů. Uchovají svůj tvar i barvu a můžeme je použít na pozdější suché aranžmá.
  • Škůdci – monarda je náchylná na padlí. Použijeme nějaký vhodný postřik.
  • Hnojení – od jara až do podzimu můžete přihnojit každé čtyři týdny tekutým hnojivem na květiny.
  • Přezimování – před příchodem zimy je třeba venkovní rostliny dobře seříznout.