zdroj Pixabay

CUKETA A RECEPTY – NENÁROČNÉ A VYNIKAJÍCÍ

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Jak cukety chutně připravit? Receptů je…kam se podíváš. A pokud jsme již některé vyzkoušeli, stačí pak jen zapojit svoji fantazii Využíváme nejen cuketu, ale také její květy. Nejlepší a nejchutnější jsou cukety mladé bez jadřince.

Univerzální cuketa

Cuketa je právě pro svou univerzálnost využívání v kuchyni velmi oblíbená. Vyzkoušejme si některý z receptů. Fantazii se zkrátka ani při zpracování cuket meze nekladou.

Francouzské ratatouille

Za zmínku stojí i to, že k přípravě jídel je možné využít také květů cukety, což je údajně oblíbené při přípravě francouzského zeleninového pokrmu – ratatouille, které se jimi často zdobí. Ratatouille je francouzská verze našeho leča, ale neobsahuje ani uzeninu ani vejce, zato je v něm lahodný lilek a barevné cukety. Loupaná rajčata ¬ dodají šťávě tu správnou chuť – a pomalým podušením si zajistíte ideální hustotu pokrmu.

Co budeme potřebovat
1 větší lilek, 2 cukety střední velikosti (zelená nebo žlutá), 2 rajčata plus celou plechovku zavařených loupaných rajčat, 2 až 3 větší červené papriky, 5 stroužků česneku, 2 nové cibule, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, bylinky: 1 svazek čerstvého rozmarýnu a 1 snítku čerstvého tymiánu
Jak na to
Připravíme si zeleninu. Lilek, cibule, rajčata nakrájíme na kostičky, papriku na proužky. Cukety podélně rozkrojíme a nakrájíme na půlcentimetrové kousky. V hrnci se silnějším dnem (nejlépe litinový) rozpálíme olej a na něm dozlatova opečeme zeleninu: nejdříve lilek, pak přidáme papriky, poté rajčata a cibuli. Nakonec vhodíme 2 stroužky česneku, který nakrájíme na jemné plátky, a cuketu, ta by se měla povařit už jen velmi krátce. Zalijeme rajčaty z plechovky (i se šťávou), přidáme sůl a pepř, promícháme a necháme asi 20 minut podusit. To už by měla být šťáva z rajčat odpařená a opékaná zelenina dostává vynikající mírně nasládlou chuť.
Teď nastal pravý čas na dokončení: přidáme 2 lžíce olivového oleje, drcené česnekové stroužky a bylinky. Naposledy promícháme a hotovo. Ozdobíme květy cukety a podáváme s horkou křupavou bagetou.

Grilovaná cuketa

Cuketu nasucho potřeme směsí olivového oleje, čerstvých bylinek, česneku, citronové šťávy a vesele grilujeme. Získáme samostatný plnohodnotný pokrm, či jen vynikající mls nebo přílohu. Mladou pevnou cuketu nakrájíme i se slupkou na středně silná kolečka.
Na misce si připravíme marinádu: olivový olej smícháme se solí, utřeným česnekem a čerstvými bylinkami. Kolečka cukety olejovou marinádou prolijeme a před grilováním necháme ještě alespoň 60 minut uležet.

Cuketové květy nejen na ozdobu

Čerstvé cuketové květy jsou atraktivní a také vhodné k přímé konzumaci – můžeme jimi ozdobit letní saláty, obložené mísy či chlebíčky. Podáváme je teplé i studené. Skvěle chutnají s nejrůznějšími náplněmi (masovými, rybími, sýrovými) a pak v těstíčku nebo trojobalu, nebo jen pečené v troubě.

Smažené cuketové květy

Co budeme potřebovat
Květy cukety nebo dýně, mozzarella, vejce, sůl, hladká mouka, olej na smažení.
Jak na to
Květy opláchneme a osušíme. Opatrně je naplníme nakrájenou mozzarellou. Vejce rozklepneme do misky, přidáme mouku a trochu mléka, osolíme a ušleháme těstíčko. V něm naplněný květ obalíme a hned vkládáme do rozpáleného tuku na pánvičce. Usmažené kvítky pokládáme na ubrousek, abychom přebytečný tuk odsáli. Podáváme pak s bílým pečivem.