zdroj Pixabay

OBJEVUJEME ZDRAVÍ UKRYTÉ V DŘÍNU

In Bylinky, Ovoce, Poradna by walsla

Dřín je netradiční ovoce, jedno z těch, které nám nabízí všemocná příroda. Jedno z těch, které rádi zužitkujeme v kuchyni. Jedno z těch, kterého si odpradávna cenili léčitelé a hojně používali při uzdravování nemocných. Jedno z těch, jejichž jméno je zvěčněno v názvu mnoha obcí… (Dřínov u Kladna, u Mělníka, zámek Dřínov…).

Dřínky jsou plody dřínu

Dřín obecný je léčivý keř, ze kterého lze zužitkovat všechny jeho částí: plody, kůra, listy (po odkvětu), kořeny (buď brzy na jaře nebo na podzim) Zatímco v minulosti byly plody dřínu využívány velmi často, v minulých letech se na toto drobné ovoce u nás trochu pozapomnělo. V jiných částí Evropy se však dřínky stále zpracovávají, a to dokonce ve velkém, v potravinářských obchodech se dají koupit nejrůznější výrobky. Poslední dobou se začínají objevovat i u nás.

Plody dřínu jsou zvláště bohaté na vitamín C

Dřín obsahuje léčivé a zdraví prospěšné látky, přičemž poměr vitamínů a minerálů je vyvážený. Plody mají vysoký obsah vitaminu C (podobně jako šípky, rakytník, nebo třeba černý rybíz. Obsahují také vitamín B, P a provitamín A, antioxidanty, ovocné kyseliny, pektiny, sacharidy, bílkoviny, třísloviny, vlákninu…Ze stopových prvků je to například draslík, fosfor, železo, vápník, hořčík, síra…

Co dokáží dřínky

Využívají se jako jiné ovoce, například na výrobu chuťově zajímavých kompotů, jemných džemů a zavařenin, sirupů, chutných likérů i lahodných pálenek a různých osvěžujících nápojů. Ze semen se pražením získávala náhražka kávy. Mletými sušenými dřínky se dochucuje maso při rožnění. Červená šťáva z plodů obarvuje víno, z pecek se lisuje olej, který se hodí k svícení (pálení). Blahodárné účinky dřínu na náš organismus znali již naši předkové. Naše babičky dobře věděly, že červené plody mohou pomoci při nejrůznějších onemocněních.

  • Celkově zlepšují náš stav po fyzické i psychické stránce.
  • Posilují imunitní systém.
  • Pročišťuje organismus.
  • Je vhodný pro diabetiky, snižuje hladinu cukru.
  • Pomáhá při anémii.
  • Tlumí hučení v uších.
  • Podporuje trávení, zlepšuje chuť k jídlu, zajišťuje pravidelnou stolici, pročišťuje trávicí ústrojí. Pomáhá při průjmovém onemocnění, plynatosti i bolestech břicha.
  • Odstraňuje bolesti hlavy i migrény a má uklidňující účinky – blahodárně působí na nervový systém.
  • Působí proti horečce.
  • Pomáhá při nadměrném pocení.
  • Protože má močopudné účinky, pročišťuje ledviny, močové cesty i játra a odvodňuje naše tělo.
  • Díky pozitivním účinkům na trávení, odvodnění či detoxikaci organismu je vhodný při dietách a hubnutí skutečně napomáhá.
  • V japonské medicíně připisují dřínkům zázračnou schopnost prodloužení života.

Tvrdé dřevo

Dřevo dřínky je tvrdé a také odolné vůči vodě a hnilobě. Dříve se z dřínu vyráběly biče, kůly, hole, kopí a nejrůznější pracovní násady, které musely ledacos vydržet. Dřevo je také velmi ceněné mezi řezbáři.

Dřínový čaj při průjmu

Čaj, který si připravíme při průjmu, plynatosti či bolestech břicha, se pije 1 až 2 krát denně (nejlépe 1 šálek ráno a večer vždy před jídlem).
Dvě lžíce sušených a rozdrcených plodů zalijeme šálem vroucí vody a necháme  asi 15 minut louhovat. Pak čaj přecedíme a můžeme si přisladit lžičkou medu (bez medu by byl čaj hořce kyselý).