zdroj F Olomouc

LETNÍ FLORA OLOMOUC PŘIPOMENE KRÁSY ČESKÉ KRAJINY

In Poradna by walsla

Flóra Olomouc zve všechny milovníky krásné přírody na letošní letní výstavu. Hlavním motem je krása české krajiny opěvovaná mnoha našimi básníky, dramatiky i spisovateli. S českou krajinou je neodmyslitelně spjata i kaplička na nedalekém kopci, ze kterého je výhled na rybníky, skály a nekonečné širé lány polí… „V šíř i v dál, vy rodné lány, buďte vy nám požehnány,“ jak napsal Josef Václav Sládek.

Ústřední expozice s názvem Česká krajina

Centrální expozice „Česká krajina“, jejíž autorkou je Pavlína Švecová vzniká ve spolupráci se spolkem pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ a také s Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Jak prozradila ředitelka společnosti Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková: „Ryze české téma letní Flory klade důraz na kvalitu a bohatství české přírody. Provede návštěvníky ovocným sadem, chmelnicí, vinicemi i poli v období žní.“

Floru Olomouc 2019

Květinová výstava spolu s doprovodnými trhy se uskuteční od 15. do 18. srpna v areálu a pavilonech Výstaviště Flora Olomouc ve Smetanových sadech. Hlavní expozici, která má připomenout českou krajinu jako náš národní klenot, najdeme tradičně v pavilonu A. Další expozice v pavilonech doplní nejen Letní zahradnické trhy, ale také nejrůznější předváděcí akce a workshopy, odborné přednášky v celých Smetanových sadech. Samozřejmě nebude chybět ani bohatý kulturní program.

Léčivá síla semen

Podtitulem letošního ročníku je „Léčivá síla semen“, jehož expozici do pavilonu A vhodně zakomponoval spolek PELERO CZ. Návštěvníky čeká ukázka zpracování zemědělských plodin, jako např. lisování olejů ze semen. A děti i dospělí mají možnost na „bosé stezce“ objevovat svět s jeho různorodými povrchy. Všichni si také mohou v české krajině zalenošit a odpočívat na polštářích naplněných plody a semeny léčivek.

Medonosná loučka

„Medonosná loučka“ je dílem Českého svazu včelařů. Umožní nám pohlédnout na českou krajinu z včelí perspektivy a inspiruje nás k pěstování medonosných rostlin. Tematický bude i doprovodný program a přednášky na pódiu v pavilonu A. „Návštěvníci se dozví vše zajímavé o léčivkách, plodinách i jejich škůdcích či opylovačích,“ zve na výstavu i garantka akce Jana Gernešová.
Českými vinicemi, sady, rybníky a mokřady provede návštěvníky pavilonem B Český zahrádkářský svaz a Svaz školkařů České republiky (ten tu také oslaví 100. výročí od svého vzniku).

Rozkvetlá řemesla

„V pavilonu E si budou moci návštěvníci vychutnat skleničku dobrého vína, a přitom i zhlédnout díla umělců Olomouckého kraje. Historická oranžerie ve Smetanových sadech nás zasvětí do tajů tradičních uměleckých řemesel expozicí „Rozkvetlá řemesla“. Ve výzkumnou laboratoř rostlin se promění pavilon H, s nejrůznějšími laboratorními technikami, novými trendy, výzkumy a inovacemi ze světa rostlinné říše. Výstavy v pavilonech tradičně doplní i Letní zahradnické trhy se širokou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb. Na výstavu se svezeme vlakem Na netradiční podívanou láká večerní komentovaná prohlídka hlavní expozice „Česká krajina“. Ta se uskuteční v pátek 16. srpna od 20 hodin v pavilonu A.

Na výstavu se můžeme svézt. Lze využít Vlak+Flora se zvýhodněnou jízdenkou (sleva činí 50 %) z jakéhokoli místa v České republice. Aby byla jízdenka se slevou uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah ve foyer pavilonu A.

Základní informace

FLORA OLOMOUC 2019, letní etapa
Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, B, C, E, G, H, oranžerie a Smetanovy sady
Doba konání: 15. – 18. srpna 2019, denně od 9 do 18 hodin
Záštitu převzal primátor statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Miroslav Toman.