zdroj Pixabay

SRPEN A STAROSTI NA ZAHRÁDCE

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

A je tu srpen. Léto rychle stoupá ke svému vrcholu. Zahrádkář musí pravidelně sbírat úrodu plodové zeleniny na záhonech i ve skleníku či foliovníku. Jsou to hlavně okurky, patisony, cukety… Ale na sběr čekají i sladké ovocné plody. Zavařujeme, sušíme, nakládáme, mrazíme. Na záhonech s trvalkami svítí žluté a veselé rudbeckie, žlutooranžové denivky i další květiny.

Práce na zahrádce opravdu nepočká

Práce na zahrádce je dost, ale můžeme se také potěšit pohledem na záhony s trvalkami, na rozkvetlé balkony a terasy. Radost máme z každého plodu, který sklízíme a v rukou pak zvažujeme všechnu tu péči a lásku, kterou jsme mu dali.

Vděčné denivky

Vděčné a věčné denivky nám svými jednoduchými a „jednodenními“ květy připomínají lilie. Atraktivní jsou zejména moderní odrůdy, jejich květy sice vydrží také jen jeden jediný den, ale množstvím větších zářivých dvoubarevných květů nám všechno vynahradí.
Denivka je rostlina velmi skromná, může zůstat na jednom místě hodně dlouho, a dokonce čím méně s touto trvalkou hýbeme, tím lépe kvete. Milují sluníčko, půdu mají rády hlubší a bohatou na živiny. Ve stínu a v zamokřené půdě kvetou jen málo.

Zahrádku máme i v nádobách

Nejrůznější důvody nás vedou k tomu, abychom se pustili do pěstování rostlin v nádobách. Většina lidí pěstuje v truhlících za okny, na balkonech či terasách hlavně letničky. Ale někteří pěstují i trvalky a odvážlivci se pustí i do okrasných dřevin nebo do plodové zeleniny.
Vždy však musíme vybírat rostliny, které spolu ladí nejen barvou či vzrůstem, ale měly by také mít stejné požadavky na půdu, stanoviště, hnojení i na zalévání. A protože tyto rostliny mají jen omezený prostor pro svůj kořenový systém a zemina tu rychleji vysychá, používáme zásobníky na vodu. Ať už samozavlažovací nádoby, nebo zásobníky samovýroby. A samozřejmě neměli bychom nikdy zapomenout na pravidelné dodávání živin.

Šťavnatá rajčata

Rajčata určitě patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a v našich zahrádkách, ve foliovnících či na balkonech a terasách se také nejčastěji pěstují. Hodí se i do závěsných nádob, do bedýnek nebo květináčů za oknem. Někdo preferuje rajčata keříčková, jiný má rád tyčková anebo převislá, které jsou vhodná do závěsných nádob, a navíc jsou dekorativní množstvím drobných plodů – červených korálků. Ale kromě červených pěstujeme i žluté, oranžové či hnědofialové. Také volba velikosti je pestrá: od obrovských k plodům malým, či velikosti třešní anebo k rybízových.
Zkazit radost by nám mohla snad jen plíseň bramborová, která by naši vegetaci předčasně ukončila. Ale správný zahradník – pěstitel si ví sobě rady… existují přece preventivní opatření.