zdroj Pixabay

JE SRPEN – ZAHRADNÍK VŠAK NELENÍ

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Jsme v první polovině srpna. Možná nás čeká delší dovolená, nebo jen prodloužený víkend, ale každopádně zahradníka čeká jeho pozemek – jeho zahrada – jeho láska. Tady všechno dozrává – zelenina i ovoce. Ani trvalky, letničky, dvouletky či skalničky anebo rostliny v nádobách mu zatím nedovolí, aby ve svém úsilí ustal.

Petržel pro jarní čerstvou nať

V tomto období je vhodné vysít petržel, abychom na jaře měli vynikající čerstvou zelenou nať, která nám dodá tolik potřebné vitamíny a po zimě potřebné vitamíny. Právě v této době semena rychle klíčí a rostliny se zdravě vyvíjejí. Dobře pak přezimují. Pokud ji vyséváme na jaře, kdy je ještě půda studená, počasí chladné a vlhké, mívají rostliny často nažloutlé listy.

Zelené hnojení pro živiny

Na záhony, které jsou uvolněné, nebudeme už nic sázet. Zato je využijeme na zelené hnojení. Můžeme na ně vysít hořčici nebo jinou vhodnou směsku. Tyto rostliny určené na zelené hnojení odeberou z půdy živiny a pak je tam zase uloží do zásoby na zimu. Koncem podzimu, může to být i po prvních mrazících je posekáme a pečlivě zapracujeme do půdy. Tam je využijí nejrůznější půdní organismy a změní na hodnotný potřebný humus.

Starost o rajčata

Rajčata průběžně sklízíme a zpracováváme. Stále u nich odstraňujeme postranní výhonky – můžeme je vyštipovat nehty nebo stačí vylamovat. Stejně tak odlomíme spodní listy, které většinou napadená hniloba a pryč bychom měli dát i suché listy.

Sklízíme okurky

Je třeba stále pravidelně přihnojovat skleníkové okurky a za sucha je nesmíme nechat bez vláhy – dostatečně je tedy zaléváme. Na bočních výhoncích ponecháme jen jeden list a jeden plod. Samozřejmě pravidelně okurky sklízíme (měly by mít hmotnost kolem 500 gramů), aby nepřestaly nasazovat na plody. Je také třeba neustále je sledovat a kontrolovat, nejsou-li napadeny plísní okurkovou nebo padlím. Pokud najdeme příznaky, pak hned provádíme postřik – na plíseň například AgroBio, Kuprikol, Dithane, Novozir… a proti padlí můžeme použít Karathane, Thiovit…

Ošetřujeme a chráníme i další rostliny

Podle potřeby ošetřujeme proti plísni také brambory a rajčata. Proti škůdcům jako jsou třeba: bělásci, mšice zelné, plodomorky zelné, květilky zelné…chráníme i pozdní košťáloviny. Aplikovat můžeme kontaktní přípravky jako jsou Decis, Karate, Consult, Basudin… Přidáváme smáčedlo, které zajistí, že postřik k jednotlivým částem rostliny lépe přilne. Nejčastěji se přidává třeba jar, ale můžeme si nějaké vhodné i koupit. Také vinnou révu stále ošetřujeme proti padlí, peronospoře a plísni šedé (Dithane, Novozir, Quadro, Karathane, Rovlar Flo, Euparen Multi…).

Ovocné dřeviny nás také potřebují

Pokračujeme v letním řezu ovocných dřevin. Vyvazujeme větvičky a letorosty. Dlouhé letorosty révy odstraníme. Jakmile jsme ovoce sklidili, provedeme průklest peckovin. Je vhodný čas na očkování podnoží (jabloní, hrušní, broskvoní). A nezapomeneme ani na přihnojování ovocných dřevin – použijeme draselná a fosforečná hnojiva.

Zakládáme nový trávník

Když skončí dlouhé období letních veder, nastává vhodná doba na zakládání nových trávníků. Pozemek musíme připravit nejméně 1 až 2 týdny předem, ať už se rozhodneme pro setí travního semene nebo po položení travního koberce. Jestliže chceme trávu sít, necháme napřed vyklíčit plevel. Pak jej odstraníme a teprve potom začneme s výsevem travní směsi. Ale ani na náš starší trávník nesmíme zapomenout. Pravidelně jej sekáme a zavlažujeme.