zdroj Pixabay

A ZASE TY CUKETY

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Je září – na zahradách dozrávají dýně, patizony, cukety a další tykvovité rostliny. Dostáváme je od přátel i sousedů, vidíme je na pultech obchodů i na trzích a vlastní úroda je také bohatá. Přichází další letní změna v naší kuchyni. A náš jídelníček v tomto období příjemně obohatí dozrávající zelenina.

Jak sklízíme cukety

Právě u cuket je nejdůležitějším pravidlem: sklízet mladé plody. Jednak podpoříme další kvetení a tím i další tvorbu nových plodů. Pokud necháváme cukety na rostlině přerůst, vyrostou nám sice úctyhodné kusy, ale další plození se zastaví a zůstanou jen dva až tři velké plody. Ostatní pak zakrňují. Můžeme však donutit rostlinu znovu plodit – velké cukety odebereme a během dvou týdnů se dočkáme dalších.
Ke sklizni se nejvíce hodí cukety o velikosti asi 20 cm. Jsou nejen křehké, ale velmi chutné i syrové.

Salát z cukety, mrkve a jablek

Co budeme potřebovat
1 malá cuketa, 1 mrkev, 1 jablko
na zálivku: 2 lžíce vody, 1 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, špetka cukru, soli a pepře
Jak na to
Na salát si vybereme mladou cuketu. Opláchneme ji a po obou stranách seřízneme. Nastrouháme ji stejně jako jablko a mrkev. Připravíme si zálivku z vody, cukru, přidáme citronovou šťávu, lžíci oleje. Promícháme se zeleninou, osolíme a opepříme podle chuti. Dobře promícháme a necháme uležet.

Cuketový salát s koprem

Co budeme potřebovat
1 menší cuketa, 1 mrkev, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kysané smetany, 2 stroužky česneku, 1 lžička čerstvé bazalky, 1 lžička čerstvého kopru, sůl a pepř a několik kapek balsamica
Jak na to
Cuketu nastrouháme (nebo nakrájíme na tenké plátky), osolíme ji, vložíme do sítka a necháme alespoň půl hodiny „vypotit“. Do misky nastrouháme mrkev, přidáme vymačkanou cuketu a ostatní ingredience. Dobře promícháme a případně podle vlastní chuti dochutíme. Necháme vychladit a podáváme s pečivem.

Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka je ideálním pohoštěním, i vynikající svačinou či lehkou večeří.
Co budeme potřebovat
3 malé cukety, 3 až 5 stroužků česneku, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1 chilli papričku a můžeme přidat i 2 lžíce zakysané smetany
Jak na to
Cuketu omyjeme, odřízneme z obou stran a nahrubo nastrouháme. Posolíme a necháme pustit vodu. Pak ji propláchneme pod tekoucí vodou a tekutinu vymačkáme. Na pánvičku dáme panenský olivový olej, nadrobno nakrájený česnek a drcenou papričku, jemně jednu či dvě minutky osmažíme a vsypeme „vyždímanou“ cuketu. Krátce opečeme (stačí 2 až 3 minutky) a přendáme do misky. Do teplé směsi vmícháme parmazán a podle potřeby osolíme. Pomazánku můžeme zjemnit kysanou smetanou. Podáváme na topinkách nebo na čerstvém pečivu.

Malá rada nakonec
Pokud máme cuketu velkou a velmi zralou, rozřízneme ji a vnitřek s jádry před dalším zpracováním vybereme.