zdroj Pixabay

PAWPAW JE INDIÁNSKÝ BANÁN

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Ovocný strom nazývaný banán severu, nebo také indiánský banán či pawpaw je možné pěstovat i u nás, v našich zeměpisných podmínkách. Snáší totiž dobře zdejší klima a pokud si ho vysadíme na zahradě, můžeme se za několik let radovat z lahodných exotických plodů jedinečné chuti.

Vysadíme si banán severu

Muďoul trojlaločný (Asimina triloba) – indiánský banán – banán severu – pawpaw. To jsou názvy zajímavého ovocného stromu, který se už začal pěstovat i u nás. Je to strom pomalu rostoucí, je opadavý a ve své domovině značně vysoký (má i více než 13 metrů). V Česku se pěstuje jako keř, dosahuje tu asi tří až pěti metrové výšky. Pochází z východní části Severní Ameriky a patří k tzv. láhevníkovitým rostlinám.

Muďoul trojlaločný

Stromy mají štíhlou korunu a velké dekorativní listy. Jeho světle zelené listy se na podzim zabarvují do zlatožluté barvy. Červenohnědé či červenofialové květy začínají kvést v dubnu až květnu, ale  mají smrdutý zápach. Nelákají včely, opylování zajišťuje i jiný hmyz, ale muďoul je rostlina samosprašná.

Sladké ovoce

Pawpaw dozrává v září až říjnu. Plody jsou velké žlutozelené bobule protáhlého tvaru (až 15 cm dlouhé a váží skoro půl kilogramu). V plné zralosti padají samy ze stromu. Sladké ovoce se zelenou slupkou má vysokou nutriční hodnotu. Chuťově připomíná tak trochu banán, jinak s ním vlastně asimina nemá nic společného, podobná je pouze konzistence. Chutná tak trochu jako avokádo, meloun či mango i jahody. Dužnina je velmi sladká bez kyselin, proto se velmi dobře kombinuje s jiným kyselejším ovocem, které dozrává ve stejnou dobu.

Doporučený způsob konzumace: ovoce rozkrojíme na dvě části, odstraníme velké pecky fazolovitého tvaru a lžičkou vyškrabte dužinu ze slupky.

Jak budeme pawpaw pěstovat

Ve volné půdě dorůstá až 5 m. Můžeme jej však také pěstovat v nádobě – tam dosáhne do výšky asi 2,5 m. Pokud se chceme dočkat úrody, je třeba vysadit více stromů blízko sebe. Plodí pak bohatě a pravidelně. U nás se pěstuje spíše jako okrasný keř, chceme-li pawpaw pěstovat kvůli plodům, je vhodné naroubovat vhodnou odrůdou.
Pawpaw roste divoce v lesích, zpočátku pod stínem větších stromů, později na přímém slunci. Tím se také řídíme při jeho pěstování: Zprvu necháváme růst mladé rostlinky ve stínu, ale plodící stromy už by měly být na plném slunci.

Podmínky pro pěstování

  • Výběr stanoviště: Slunné až polostinné, mladé rostliny upřednostňují polostín.
  • Půda: Pawpaw vyžaduje úrodnou půdu, bohatou na živiny. Mírně kyselou až neutrální, středně vlhkou a dobře propustnou.
  • Zálivka: Je třeba, aby byla vyvážená. Rostlina vyžaduje stále vlhkou půdu, ale nesmí být přemokřená, protože by mohlo dojít k zahnívání kořenů.
  • Hnojení: Je závislé na kvalitě půdy. Používáme hnojivo určené pro ovocné stromy.
  • Množení: jednoduše se množí semenem, hřížením, nebo řízky.
  • Řez: Záleží na druhu, který pěstujeme. Pawpaw roste extrémně pomalu, řez není všeobecně nutný.
  • Přezimování: Je dostatečně mrazuvzdorný, ale v prvních letech pěstování se doporučuje poskytnout mladým rostlinkám zimní ochranu (např. chvojím). Při pěstování v nádobě je nutné nádobu dobře obalit a postavit na chráněné místo, aby nedošlo k pomrznutí kořenů. Přezimování je také možné v chladné a světlé místnosti.
  • Škůdci, choroby: Paw-paw netrpí žádnou známou nemocí, nenapadají ho škůdci.

Asiminu trilobu – nabízí například zahradnictví: https://www.sieberz.cz/, nebo https://www.zahradnictvi-spomysl.cz/