zdroj Pixabay

KRÁSNÉ DÝNĚ ZDOBÍ, CHUTNAJÍ I LÉČÍ

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Krásné a interesantní dýně, které pěstujeme na zahradě, nejsou jen chutnou okrasou. V 19. století byla právě dýně pestrou a atraktivní zeleninou malých i velkých zahrad. A protože se dýně snadno kříží, máme dnes v nabídce více než osm set druhů a odrůd nejrůznějších barev (žlutá i oranžová nebo zelená), všelijakých chutí a také zajímavých tvarů. Postupem doby byly vyšlechtěny odrůdy s plody vážícími desítky kilogramů i s plody mnohem menšími, jako jsou například známé dýně hokaido.

Dýně nebo tykev

Dýně obecná nebo také tykev (Cucurbita pepo) pochází z teplých oblastní Střední a Jižní Ameriky, odkud se rozšířila dál, nejprve do Asie, pak do dalších světadílů a později (asi v 16. století) i k nám do Evropy. Patří mezi nejstarší kulturní plodiny, její dochovaná semena prý pocházejí z pátého tisíciletí př. n. l. Své jméno dostala dýně podle tvaru: z řečtiny od „pepon“ – to znamená „velký meloun“.
Dýně je jednoletá rostlina keříčkového vzrůstu z čeleni tykvovitých. Lodyha může dorůst do délky i 10 metrů. Má jednodomé velké žluté květy a její plody mají nejrůznější tvary i barvy – podle druhu. Jsou většinou kulaté, ale i podlouhlé, lahvového tvaru, hladké i vroubkované, v barvě oranžové, žluté, žíhané…

Pěstují se pro okrasu, pro konzumaci i pro léčivé účinky

Dýně jsou tvořeny z 90 procent vodou a současně obsahují i velké množství vlákniny, bílkoviny a mastné kyseliny. Z vitamínů jsou zastoupeny C, D, E, B, riboflavin, karoten… A najdeme tu i nejrůznější minerální látky: sodík, draslík, vápník, mangan, železo, zinek… Vitamíny a minerály jsou ve vyváženém poměru, což má kladný vliv na oběhový systém a činnost srdce. Díky vlákninám a malému množství tuku a cukru jsou ideální jak pro detoxikační, tak i pro odtučňovací kúry.

  • Cenná čerstvá šťáva působí blahodárně na trávicí a současně i vylučovací soustavu.
  • Enzymy, které jsou obsaženy v dýni, a především v čerstvé dýňové šťávě pomáhají při onemocnění slinivky.
  • Dýně jsou doporučovány při chorobách močového ústrojí i ledvin, dokonce i při močových kamenech.
  • Pomáhají při onemocnění žlučníku i při zácpě.
  • Podle výzkumů z posledních let je jisté, že dýně pomáhá i při protinádorové prevenci (úspěch by zjištěn hlavně u rakoviny plic a prostaty).
  • Zajímavé je, že dýně se jako podpůrný lék doporučuje i při chřipkách a nachlazení, je to díky vysokému obsahu zinku, který napomáhá vylučování hlenů.

Dýňová semena

Asi nejcennější částí jsou na dýni její semena. Jsou zdrojem zinku, vitamínů A, E, nenasycených mastných kyselin či kyseliny listové.
Jejich konzumace zajišťuje regeneraci pokožky, nehtů, vlasů. Pomáhá i při různých vyrážkách, popáleninách, pozitivně, jsou účinné i při lupence. Ovlivňují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jsou pomocníkem na dobré zažívání, užívají se i při zácpě či v boji proti parazitům. Zlepšuje svalovinu svěračů močového měchýře, což využívají ženy, které trápí inkontinence, ale i muži, kteří mají problémy s prostatou.

Malá rada pro nespavce

Decilitr čerstvé dýňové šťávy před spaním pomůže i těm, kteří mají problémy s usínáním a spánkem.