zdroj Pixabay

ZAHRADU V ZÁŘÍ TRVALKY ROZZÁŘÍ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Co nepromeškat, na co nezapomenout – s tím zahrádkář usíná, s tím se i probouzí. Zdá se, že koncem léta je na zahrádce nejvíc práce. Hlídá trvalky, ostříhává bylinky, suší, sklízí, vysazuje cibuloviny…

Podzimní krásky na konci léta

V obchodech a zahradnických centrech je právě během celého podzimu nepřeberné množství krásných trvalek. Kterou vybrat, kterou část zahrady potřebujeme ještě zkrášlit, kde doplnit prázdné místo. Ale zahradu rozzáří nejen trvalky, i tmavší části se vesele usmívají například okrasnými keři.

Sasanky a ostatní trvalky

K těm nejkrásnějším patří určitě sasanky, ať už jsou to sasanky japonské (Anemone japonica) nebo sasanky hupehenské (Anemone hupehensis). Tyto vyšší nápadné trvalky obvykle bohatě kvetou právě až do pozdního podzimu. Zdobí naši zahrádku tradičními bílými či růžovými anebo i fialovými barvami něžných květů. Ty mohou být jednoduché nebo plné – oba druhy jsou překrásné.

Některým vyhovuje slunné stanoviště, některým se daří v polostínu i ve stínu. Všechny nám ale budou vděčné za lehkou humózní, ale dobře odvodněnou půdu. V době před kvetením a později v zimě jim vyhovuje půda sušší. V ideálních podmínkách dorostou do výšky až 1 a půl metru. Podívat se můžeme na některý z internetových obchodů, například: https://www.zahradnictvi-flos.cz/
Kromě kvetoucích sasanek se můžeme pochlubit dalšími nádherně kvetoucími trvalkami. Může to být oměj, astry, chryzantémy… Pokud si rostliny přineseme ze zahradnictví, naplánujeme jejich výsadbu co nejdříve – nejlépe ve vlhčích dnech, kdy je slunce pod mrakem. A ještě jedno pravidlo si připomeneme: je vhodnější vysadit k sobě od jednoho duhu alespoň 3 kusy. Tím nám pak vznikne pěkný trs.

Vděčný okrasný ořechoplodec klandonský

Možná už jsme si ho vyhlédli, možná ještě váháme a dost možná, že už nám na zahradě roste. Ořechoplodec (Caryopteris clandonensis) patří k nevelkým a opravdu vděčným okrasným keřům. Právě nyní v září a začátkem podzimu kvete bleděmodrými kvítky. Díky nim a svým stříbřitým olistěním je v tomto období nepřehlédnutelný. K jeho přednostem patří, že jej můžeme pěstovat venku na záhonech, ale i ve větších nádobách, které si umístíme poblíž domu nebo na terasy.
Je to teplomilný keř, proto bychom jej měli vsadit na vyhřáté chráněné místo. Navíc v prvním roce po výsadbě bude potřebovat i zimní ochranu. Kmínek přikryjeme mulčovací kůrou a větvičkami z jehličnanů. Při výběru stanoviště hledáme slunce, ale snese i mírný polostín. Na půdu je celkem nenáročný, nevadí mu sušší místo. Abychom se dočkali každoročního bohatého kvetení, je nutné nezapomenout na radikální předjarní řez. Musíme silně seříznout loňské větve – na jaře pak vyraší nové.
V prodeji najdete několik zajímavých druhů a kultivarů. Za povšimnutí určitě stojí i ty se žluto bíle panašovanými listy, které prosvětlí i tmavší kouty zahrádky.