zdroj Pixabay

OKRASNÉ KEŘE SI ROZMNOŽUJEME SAMI

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Rozmnožování rostlin nám přinese radost. Jednak zjistíme, že to není tak složité, jak se zdálo, jednak tím ušetříme značné prostředky, jednak si připravíme i větší množství nových jedinců. To oceníme v případě, že plánujeme třeba výsadbu živého plotu, lemování cest a chodníků, či vytvoření okrasného rostlinného pásu nebo skupiny.

Rozmnožujeme dřevitými řízky

Kvetoucí keře snadno rozmnožíme dřevitými řízky. Tato metoda se hodí například pro okrasné keře, z nichž pak vysazujeme volně rostoucí (ty které nestříháme) živé ploty, nebo větší smíšené skupiny, zdobí pak zahradu postupně po celé vegetační období – od jara až do pozdního léta.
Jednoduše tak rozmnožuje například: ptačí zob (Ligustrum), tavolníky (Spiraea), zlatice (Forsythia), pustoryl (Philadelphus), trojpuk (Deutzia) nebo vajgélie (Veigelia) anebo třeba okrasný rybíz (Ribes)…

Vyhlédneme si mateřskou rostlinu

Teď je nejlepší čas vybrat si vhodnou mateřskou rostlinu, ze které si po opadání listů odebereme dřevité řízky. Keř musí být zdravý, dobře rostlý. Odřezky z něj odebíráme později na podzim nebo časně na jaře, dokud mu ještě nenarostly listy.

Co a jak s odřezky

Řežeme jednoleté výhony, které jsou tlusté asi jako tužka. Jejich délka by měla mít 15 až 20 cm. Na každém odřezku by mělo být 6 až 8 jednotlivých pupenů. Abychom rozeznali horní a dolní stranu řízku a mohli je pak správně vložit do půdy, vedeme horní řez rovně, zatímco dolní šikmo. Až do doby výsadby přezimujeme řízky zapíchnuté v nádobě z vlhkým pískem. Můžeme je také uložit v nemrznoucím sklepě ve vlhké tkanině nebo tmavé fólii.
Odřezky pak vysazujeme přímo na připravené stanoviště. Nebudou pak ve svém výboji narušovány přesazováním. Aby se keře dobře rozvětvily, v létě nebo až příští jaro zkrátíme mladé výhonky na polovinu.

Letní polo vyzrálé řízky

V průběhu léta provádíme letní řízkování. Mladé pružné výhonky nesmí být ani příliš měkké, ani docela zdřevnatělé. Z polo vyzrálých řízků, které výborně zakořeňují se nejlépe rozmnožuje například: ptačí zob (Ligustrum vulgare), brslen (Euonymus), hlohyně (Pyracantha coccinea), cesmína (Ilex aquifolium), zimostráz (Buxus sempervirens) a skalník (Cotoneaster).

Co a jak s odřezky

Zdravé výhonky bez květů, dlouhé asi 8 cm odřízneme ze zdravého silného keře – řez vedeme těsně pod listem nebo pod očkem. V dolní části odstraníme listy. Pokud jsou vrcholky příliš měkké také je odstřihneme nebo odřízneme.
Tvorbu kořínků podpoříme stimulátorem. Upravené řízky zapíchneme do mělčí nádoby s čistým dezinfikovaným substrátem. Nejlepší je zakoupit přímo zeminu na rozmnožování nebo smícháme směs písku a rašeliny. Substrát udržujeme přiměřeně vlhký. Nádobu umístíme na světlé místo (ne však na přímé slunce).
Jakmile se objeví lístky, znamená to, že odřezky zakořenily a že je můžeme přesazovat. Opatrně (abychom nepoškodili nové kořínky) je po jednom vyjmeme a přesadíme do nádob přiměřené velikosti. Ty pak umístíme na chráněné místo v zahradě nebo do studeného pařeniště a na jaře už je můžeme zasadit na určené místo.