zdroj Pixabay

LILEK CHUTNÁ I „MASOŽROUTŮM“

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Lilek nám přináší do kuchyně nové možnosti a radost, protože práce s ním je velmi jednoduchá. Možná máme doma „masožrouty“, nebo třeba vegetariány – všichni budou spokojeni, chutnat bude i těm náročnějším strávníkům. A například grilovaná zelenina je skvělou přílohou ke grilovanému masu, můžeme ji však použít také jako lehký oběd.

Vyberme si z nabízených receptů

Lilkové karbanátky s mletým masem

Co budeme potřebovat
300 až 400 g lilku, 500 g mletého hovězího masa, 3 až 5 stroužků česneku, 2 lžíce olivového oleje, 200 g sýra feta, mořská sůl, pepř, bylinky na ochucení (petrželka, máta…) a olej na smažení
Jak na to
Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Asi po dvaceti minutách lilek otřeme papírovou utěrkou a nakrájíme na kousky. Zakapeme je olivovým olejem a vložíme do rozehřáté trouby, opékáme asi 10 až 15 minut. Necháme jej zchladnout a smícháme s mletým hovězím masem. Přidáme česnek, fetu, bylinky, osolíme a opepříme. Dobře směs promícháme a tvoříme malé karbanátky, které smažíme na oleji z každé strany 4 až 5 minut. Podáváme s vařenými brambory.

Lilkový dip

Dip je studená omáčka, která se podává samostatně, do níž si namáčíme kousky jídla (například tortily, čipsy, masové kuličky…). Jejím základem bývá jogurt, zakysaná smetana nebo majonéza.
Co budeme potřebovat
4 lilky, kelímek jogurtu řeckého typu, 2 lžíce olivového oleje, 1 až 2 stroužky česneku, citronová šťáva, podle chuti ještě sůl, pepř
Jak na to
Lilky očistíme, propícháme vidličkou, vložíme do pekáčku, pokapeme trochou oleje a pečeme v troubě při 200 °C asi 30 minut, dokud plody nezměknou. Pak je necháme vychladnout, lžící vydlabeme dužinu a rozmačkáme ji v misce vidličkou. Přidáme jogurt, olivový olej, česnek a citrónovou šťávu. Dochutíme solí. (Můžeme přidat i bylinky – ideální je koriandr).

Lilky zapečené se sýrem

Co budeme potřebovat
4 střední lilky, 20 dkg plátků tvrdého sýra, 6 stroužků česneku, olivový olej na dochucení: sůl, pepř, rozmarýn, tymián (použít můžeme třeba směs provensálského koření), asi 12 černých oliv
Jak na to
Lilky podélně nakrájíme na plátky široké 1 cm a vložíme do ohnivzdorné mísy, kterou jsme vytřeli olejem. Lilky ochutíme rozetřeným česnekem, posypeme kořením, solí a pepřem. Zakryjeme alobalem a necháme zapékat při 200 °C asi 30 minut. Pak opatrně sundáme alobal a lilek pokryjeme plátky tvrdého sýra. Vložíme na chvilku zpátky do trouby, jen aby se sýr rozpustil. Pak ozdobíme černými olivami a podáváme.

Grilovaný lilek s mozzarellou

Co budeme potřebovat
2 lilky, 2 ks mozzarelly, 4 rajčátka, 4 stroužky česneku, bazalka, 2 lžíce olivového oleje, pepř a sůl
Jak na to
Lilek nakrájíme na kolečka, posypeme je solí a necháme odležet. Mezitím si nakrájíme rajčata a mozzarellu na tenké plátky. Prolisovaný česnek smícháme se solí, pepřem a olivovým olejem. Jakmile lilek pustí šťávu, osušíme ho papírovým ubrouskem a dáme na chvilku na gril. Asi po 2 až 3 minutách je potřeme česnekovou směsí a znovu cca 2 minuty grilujeme. Kolečka grilovaného lilku naskládáme na talíř a prokládáme je plátky rajčat a mozzarelly. Navrch nasypeme natrhanou bazalku a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s čerstvým pečivem.

Marinovaný lilek – běžná úprava

Lilek je hořký, říká se, že za syrova i jedovatý. Přesto ho můžeme jíst i syrový, předtím ho však budeme marinovat s vhodným kořením. Připravíme si marinádu z octa, soli, pepře a rozdrceného česneku. Nakrájený lilek do ní vložíme a necháme 24 hodin marinovat. Jíme ho pak jako přílohu k masu nebo s jinou zeleninu.