zdroj Pixabay

ROZMARÝNA ROSTE NA MOSTĚ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Rozmarýna je krásná i užitečná, je jistě jednou z nejpůvabnějších bylinek. Má podmanivou osvěžující vůni s příznakem pryskyřice. Pěstujeme ji na záhonku nebo i v přenosných nádobách a všude – ať už na zahrádce, na balkóně, terase či balkoně nám připomíná prosluněnou náladu teplého středomoří.

Mořská rosa

Rozmarýna lékařská (nebo také rozmarýn l.) (Rosmarinus officinalis) pochází právě z jižní Evropy. Protože se této voňavé bylince velmi dobře dařilo na mořském břehu, říkali jí už ve starém Římě „mořská rosa“. Teplé středomořské pobřeží s vlhkým vzduchem oblíbené rozmarýnce vyhovuje. Je voňavá, dekorativní a využívá se jak v kuchyni, tak v léčitelství, ale i v přírodní kosmetice. U nás ji pěstujeme většinou jako přenosnou rostlinu.

Jak se rozmarýna pěstuje

V našich podmínkách je nejlepší pěstovat rozmarýnu jako rostlinu přenosnou. Je to stálezelený keř, v přírodě – tedy ve své domovině dorůstá až do dvou metrů, v květináči je však podstatně nižší.

  • Protože není vůbec mrazuvzdorná, přes zimu umístíme rozmarýnu na parapet, kde svítí sluníčko.
  • Jak rostlinu získáme? Jednoduše si ji třeba koupíme v některém ze zahradnických obchodů, nebo ji vypěstujeme ze semene, ale můžeme ji také získat jednoduchým rozmnožením, a to zakořeněním polo dřevitých řízků. Ty se odříznou od mateční rostliny, pak je namočíme do stimulátoru a zapíchneme do vlhkého písku.
  • Rozmarýně samozřejmě vyhovuje slunce.
  • Půdu má rád humózní, vápenatou a propustnou.

Co nám nabízí léčivka rozmarýna

  • Rozmarýn ochraňuje, léčí i očišťuje.
  • Podporuje paměť, koncentraci (také zřejmě proto si starořečtí studenti na zkoušky nosili větvičky rozmarýnu a během zkoušení k nim čichali.
  • Rozmarýnová vůně působí na člověka stimuluje naše mozkové a srdeční funkce.
  • Současně však pomáhá při depresi, stresu a nervovém napětí.
  • Dokáže tlumit bolesti hlavy a pomáhá i při migréně.
  • Zahání únavu.
  • Zlepšuje trávení (pomáhá hlavně po konzumaci těžkých jídel).
  • A do skříní ji dáváme, aby chránila naše oblečení proti hmyzu.

Jak využít rozmarýnku v kuchyni

Pro léčebné i kulinářské účely používáme listy jak čerstvé, tak sušené (drcené). Květy trháme po celý rok, nejlépe na počátku kvetení. Protože aroma této bylinky je velmi výrazné, musíme v kuchyni při přípravě jídel používat rostlinku jen v menších dávkách. A aby vonné silice nevyprchaly, přidáváme rozmarýnu jen krátce před tepelným dokončením jídla. Používá se především k aromatizaci olejů, octů, dresinků, majonéz a marinád. Hodí se na kořenění různých druhů masa.