Rozmarýna je krásná i užitečná, je jistě jednou z nejpůvabnějších bylinek. Má podmanivou osvěžující vůni s příznakem pryskyřice. Pěstujeme ji na záhonku nebo i v přenosných nádobách a všude – ať už na zahrádce, na balkóně, terase či balkoně nám připomíná prosluněnou náladu teplého středomoří.
Mořská rosa
Rozmarýna lékařská (nebo také rozmarýn l.) (Rosmarinus officinalis) pochází právě z jižní Evropy. Protože se této voňavé bylince velmi dobře dařilo na mořském břehu, říkali jí už ve starém Římě „mořská rosa“. Teplé středomořské pobřeží s vlhkým vzduchem oblíbené rozmarýnce vyhovuje. Je voňavá, dekorativní a využívá se jak v kuchyni, tak v léčitelství, ale i v přírodní kosmetice. U nás ji pěstujeme většinou jako přenosnou rostlinu.
Jak se rozmarýna pěstuje
V našich podmínkách je nejlepší pěstovat rozmarýnu jako rostlinu přenosnou. Je to stálezelený keř, v přírodě – tedy ve své domovině dorůstá až do dvou metrů, v květináči je však podstatně nižší.
- Protože není vůbec mrazuvzdorná, přes zimu umístíme rozmarýnu na parapet, kde svítí sluníčko.
- Jak rostlinu získáme? Jednoduše si ji třeba koupíme v některém ze zahradnických obchodů, nebo ji vypěstujeme ze semene, ale můžeme ji také získat jednoduchým rozmnožením, a to zakořeněním polo dřevitých řízků. Ty se odříznou od mateční rostliny, pak je namočíme do stimulátoru a zapíchneme do vlhkého písku.
- Rozmarýně samozřejmě vyhovuje slunce.
- Půdu má rád humózní, vápenatou a propustnou.
Co nám nabízí léčivka rozmarýna
- Rozmarýn ochraňuje, léčí i očišťuje.
- Podporuje paměť, koncentraci (také zřejmě proto si starořečtí studenti na zkoušky nosili větvičky rozmarýnu a během zkoušení k nim čichali.
- Rozmarýnová vůně působí na člověka stimuluje naše mozkové a srdeční funkce.
- Současně však pomáhá při depresi, stresu a nervovém napětí.
- Dokáže tlumit bolesti hlavy a pomáhá i při migréně.
- Zahání únavu.
- Zlepšuje trávení (pomáhá hlavně po konzumaci těžkých jídel).
- A do skříní ji dáváme, aby chránila naše oblečení proti hmyzu.
Jak využít rozmarýnku v kuchyni
Pro léčebné i kulinářské účely používáme listy jak čerstvé, tak sušené (drcené). Květy trháme po celý rok, nejlépe na počátku kvetení. Protože aroma této bylinky je velmi výrazné, musíme v kuchyni při přípravě jídel používat rostlinku jen v menších dávkách. A aby vonné silice nevyprchaly, přidáváme rozmarýnu jen krátce před tepelným dokončením jídla. Používá se především k aromatizaci olejů, octů, dresinků, majonéz a marinád. Hodí se na kořenění různých druhů masa.