zdroj Pixabay

RŮŽE JE DŘEVINA KRÁSNÁ I LÉČIVÁ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Léčivé dřeviny znali nejen naše babičky, jejich léčebné účinky se začínají „znovuobjevovat“, a proto rostou častěji i v našich zahradách. Možná někdo uvažuje o výsadbě a pěstování léčivé dřeviny a váhá. Měla by to být moruše? Tajemná jeřabina? Nebo snad jinan či aronie? Anebo růže?

Růže je krásná i léčivá

Růže (Rosa) je pěstovaná jako květina již více než 5 tisíc let – a po stejnou dobu jsou známé i její léčivé účinky. Staří Peršané vysadili kdysi dávno jako první růžová pole – tím si zajistili dostatek suroviny pro výrobu cenného růžového oleje a růžové vody. A věděli jistě proč. Při chorobách srdce, žaludku, ale i nervů se používaly obklady napuštěné právě růžovou vodou. Později ve středověku se v klášterech užívaly sušené a mleté květiny jako protizánětlivý a také hojivý pudr na nejrůznější poranění kůže, ať už to byly popáleniny, zánětlivé procesy, vyrážky, rány… Obklady z růžového čaje se používaly na zanícené oči. To všechno se s úspěchem používá dodnes.

Nové růžové druhy

Růžových druhů i kultivarů je ohromné množství a vznikají stále další a další, stále krásnější a krásnější. Přesto se však stále více ukazuje, že ty původní botanické druhy (ať už například růže damašská nebo též růže damascénská, galská, stolistá anebo ta obyčejná šípková) jsou nenahraditelné. Jsou krásné, chutné, ale zároveň i léčivé.

Pěstování růží není složité

  • Růže můžeme s úspěchem pěstovat v nejrůznějších půdních podmínkách. Nevadí jim kamenité půdy s mělkou ornicí, nevadí jim neutrální až mírně alkalická půda. (Růže vrásčitá snáší i kyselejší půdy). Vyloženě nevhodné jsou půdy velmi těžké, jílovité, zamokřené či nepropustné.
  • Růže nám určitě budou vděčné za organické hnojení a dobrou zásobu fosforu a draslíku (ty totiž zajišťují rostlinám nejen mrazuvzdornost, ale i zdravotní stav, odolnost vůči chorobám i za plodnost).
  • Růže jsou rostliny světlomilné – proto dobře vybíráme jejich stanoviště.
  • Růže chráníme proti škodlivým činitelům – používáme (především u růží, které pěstujeme pro konzumní a léčivé účely) biologickou ochranu. Pomůže nám výluh z kopřivy (vynikající je na mšice), proti padlí a rzi je účinný výluh z přesličky a odvar z česneku. Česnek nebo i levanduli také můžeme mezi růže vysadit.

Květy růží nás pohladí po duši

Květy růží obsahují zejména silice. Ty jsou účinné při léčbě zánětů dásní i celé ústní dutiny a hltanu. Jsou osvěžující, pohladí po duši, zahánějí smutek, mají uklidňující účinky, působí na nás harmonicky. Lupeny sbíráme za slunečného dne, ale jen ráno, nejpozději do 10 hodin, aby se silice nestačily odpařit. Sušíme je na stinném a vzdušném místě. Suché ukládáme do uzavíratelných tmavých nádob.

Osvěžující nálev z růžových lupínků
Má protirevmatický účinek. Připravíme si šálek vroucí vody a zalijeme jí lžičku voňavých lupenů, necháme louhovat asi 7 minut. Čaj pijeme 3 krát denně.

Očistná uklidňující lázeň obličeje
Uděláme si pohodlí. Dvě hrsti lupenů nasypeme do vhodné nádoby a zalijeme 1 litrem vařící vody. Po chvilce skloníme k lázni obličej a necháme si ho po dobu asi 10 minut napařovat. Zároveň inhalujeme vonné páry. Koupel nám vyčistí pleť, uklidní a vyhladí pokožku, dezinfikuje dýchací cesty a dodá příjemnou náladu.