zdroj Pixabay

ZÁŘÍ PŘINÁŠÍ VZPOMÍNKY NA LÉTO

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Září už je za svou polovinou a během několika dnů nám skončí léto, aby ho vystřídalo další období, které znamená opět mnoho činností pro zahrádkáře, zahradníky i velkopěstitele. Sbíráme letničky i některé druhy trvalek na sušení, staráme se, aby i v tomto období zahrada kvetla, připravujeme půdu na výsadbu, musíme se postarat o pokojové rostliny…

Vybíráme květiny na sušení

Sušené květiny jsou stále oblíbené, výhodou je, že se jejich krásou můžeme těšit po celý rok, i v neveselých zimních měsících. Květy na sušení sbíráme ty právě rozkvetlé, případně těsně před rozkvětem, aby si uchovaly nejen barvu, ale i tvar. Je mnoho květin, které můžeme úspěšně sušit a možná bychom to u některých ani nečekali. Můžeme vyzkoušet i ty netradiční.
Na zahrádce mezi letničkami a trvalkami najdeme dost druhů, které se nám budou k sušení hodit. Z letniček pro tyto účely se pěstuje například: statice, černucha, ostrožka, světlice, smilek, šalvěj, kraspédie, nevadlec, žebříčky… Jedna z nejznámějších je mochyně židovská třešeň a samozřejmě nechybí klasiky: šater, slaměnky, zaječí ocásky…
Květiny sušíme pevně svázané do malých svazků a zavěsíme do suché a tmavé místnosti stonky vzhůru.

Aby zahrada stále kvetla

I v tomto období každý chceme, aby zahrada stále bohatě kvetla, na odpočinek bude mít později času dost. V září už mnoho letniček odkvetlo, nebo pomalu dokvétají a samozřejmě se to týká i mnohých trvalek. Ale září a říjen patří krásným jiřinám, začínají chryzantémy a nejrůznější druhy aster. Na skalkách i záhonech se rozzářily hořce, ocúny a velmi pěkně vypadají i podzimní bramboříky. Radost nám dělají i různé druhy rozchodníků, které pěstujeme na trvalkovém záhoně i ozdobných nádobách.

Ozdobné stěny z barevné liány

Balkony, terasy, zídky, ploty i nejrůznější stěny mohou během léta zdobit popínavé letničky i barevné liány. Hlavně popínavé letničky jsou oblíbené a nabízejí nám na výběr široký sortiment v nejrůznějších barvách. Možná jsme si zvolili barevné voňavé hrachory, nebo jsme vyseli známé povíjnice v barvách od modré a fialové po červenou až bílou. Smutnou stěnu rozzáří žlutá černooká Zuzana, zvonkovité modrofialové květy má vilec, který dorůstá do délky až 5 metrů. K těm méně známým ale efektním popínavým letničkám s trojlaločnými listy a třásněmi červenožlutých květů patří povijnice (Mina lobata).