zdroj Pixabay

I ŘÍJEN ZÁŘÍ BARVAMI

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Zahrádka nám teď v říjnu přináší radost, potěšení i zábavu z výsledků našeho celoročního snažení. V nabídce pěstování zeleniny se kromě základních druhů objevují i nejrůznější varianty zajímavých tvarů i barev, takže nám šlechtitelé připravují pěstování co nejveselejší, zábavné a zajímavé.

Neobvyklé rostliny

Do našich zahrad stále pronikají zvláštní, ne zcela obvyklé exotické rostliny. Mnohdy se inspirujeme u souseda, jindy nás žene zvědavost, abychom vyzkoušeli něco nového, neobvyklého. Mezi dosti neobyčejné dřeviny patří například dříny. Dřín květnatý (Cornus Florida), který pochází ze severovýchodního Mexika a východní části USA nebo dřín japonský (Cornus kousa) z východní Asie (Japonsko, Čína, Korea) – pěstují se u nás zatím dost málo, ale je to velká škoda.
Dřín japonský nás určitě udiví velkými květy bílo-krémové barvy, listy jsou tmavě zelené, ale na podzim nás očarují ohnivě červenou barvou s jedlými plody, které se podobají malinám.
Dřín květnatý má květenství bílé nebo narůžovělé a jeho plodem jsou peckovice. Plody obou druhů jsou sice jedlé, ale ne příliš chutné.

Nadešel čas chryzantém

K podzimnímu období patří především okrasné chryzantémy. Existuje veliké množství kultivarů. Některé z nich dobře přezimují a my je můžeme v klidu nechat venku na záhoně. Ale jsou takové, které musíme na zimu dobře uskladnit. K těm nejčastěji pěstovaným vhodným k pěstování v nádobách patří kompaktní keříky Multiflora. Před příchodem mrazů ještě zakryjeme sestřižený keřík lehce navrstveným substrátem.

Barevná zelenina

Naše práce na zahrádce – pěstování zeleniny se může dostat do zcela jiné roviny: užitek i zábava. Můžeme si vypěstovat například několikabarevný květák, anebo pruhovaná rajčata s barvami žlutá, oranžová nebo i fialová. Zajímavé jsou hnědé nebo fialové papriky, anebo žluté patisony a podobně. Barevná i tvarová rozmanitost se týká třeba i salátů. S barvami si hrají i třeba obyčejné mrkve – mohou nám růst kultivary oranžové, žluté i bílé nebo červené.

Kapusty mohou být i dekorativní

Záhony s letničkami se nám postupně propojují s některými okrasnými druhy zeleniny. Asi první z nich se tam probojoval chřest (Asparagus), připomeneme i dekorativní odrůdy řepy (Beta vulgaris ) s oranžovými a červenými stopkami. Výrazné zeleninové krasavice jsou mezi listovou zeleninou. Asi nejnápadnější jsou kudrnaté kapusty (Brassica oleracea) – rostliny, které se na podzim vybarvují v barvách od bílé po růžovou, červenou až fialovou. A barvy se ještě s prvními mrazíky zvýrazní.