zdroj Pixabay

PODZIMNÍ ÚKLID ZAHRADY

In Poradna by walsla

Aby naše zahrádka přečkala zimu a na jaře byla připravená na nové vegetační období, nesmíme nyní v průběhu podzimu zaváhat. Využijeme teplejších dní, a než přijdou první mrazíky, pustíme se do podzimních prací. Nastává totiž důležitá úklidová sezóna zahrady.

Úklid – listy nemůžeme nechat na trávníku

Charakteristickým znakem podzimu je padající listí. Listnaté dřeviny začínají ztrácet své listy mnohdy již od poloviny září a trvá to až do konce měsíce listopadu. Na trávníku či travnaté ploše bychom neměli nechat ani spadané podzimní listí, ani mech či větve. Tato vrstva pak totiž odebírá zelené trávě vzduch i světlo, dochází k jejímu odumření i uhnívání. Ve vlhkém prostředí se rozmnožují jak houbovité, tak i bakteriální choroby. Je tedy třeba, abychom listy pravidelně (pokud možno každý den) shrabovali a odstraňovali z větších ploch zahrady.

Využijeme podzimní rostlinný odpad

Nejen listí je jediným podzimním odpadem na zahradě. Patří k němu i posečená tráva, tu také nesmíme nechávat na trávníku. Dál jsou to větvičky a výhonky, které nám zůstaly při prořezávání, zmlazování či prosvětlování některých dřevin. To všechno je odpad, který lze využít při kompostování, abychom měli dostatek organického materiálu v příštím vegetačním období a mohli zajistit výživu nových rostlin. Tak se naší zahradě vrátí přirozené důležité živiny.

Rozdrcený hrubší organický materiál

Abychom mohli dřevěný odpad použít do kompostu, je nutné ho nadrtit, nejlépe štěpkovačem či zahradním drtičem. To jsou významní pomocníci pro ekologickou recyklaci.

Bioodpad se promění v kvalitní hnojivo

Kompost je třeba založit v rovině na volné půdě. Do směsi odpadu z podzimní zahrady by hlavně měly mít přístup bakterie i žížaly. Největší množství kompostovaného materiálu bude zajisté tvořit tráva a listí, ale aby tlení zdárně probíhalo, je nutné přidat i hrubší materiál, jako jsou právě drcené suché větvičky i větve. Ty nám zajistí správnou strukturu kompostu.
Rostlinný odpad je třeba dobře promíchat a vrstvit po 15 až 20 cm. Pokud je více suchý, pak je třeba ho dobře zalít. Jestliže v něm máme více vlhkého zeleného odpadu, musíme být s přidáváním vody velmi opatrní.
Takto připravený materiál, který projde správným procesem kompostování je ideálním přirozeným hnojivem a v kompostéru se promění na kvalitní přírodní hnojivo s velkým množstvím cenných surovin.