zdroj Pixabay

HOUBY PŘINÁŠEJÍ MNOHO RADOSTÍ

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

O nás se říká, že jsme národem houbařů. Houbaři jsou milovníci procházek po lese ovšem za účelem hledání a sbírání hub. Kromě Čechů je houbaření potěchou také Poláků, Slováků, Finů nebo i Rusů. Letos jsme si museli nějaký čas počkat, ale vyplatilo se nám to. Máme nasušeno, naloženo, zásoby jsou i v mrazáku.

Houby a radost

Se sbíráním hub jsou samozřejmě spojené dlouhé procházky po lese, což jistě prospívá našemu zdraví. Úspěšný houbař zažívá pocity radosti a štěstí, do jeho mozku se uvolňuje endorfin, zvaný také hormon štěstí. A doma si pak z hub připravíme zdravý a chutný pokrm.

Zapečené houbové rizoto se zeleninou

Může být vynikajícím obědem i pohoštěním pro přátele.
Co budeme potřebovat
1 sáček předvařené rýže, 2 hrsti zeleniny ze zahrádky (mrkev, petržel, celer, brokolice, kukuřice), 2 hrsti hub (nejlépe různé druhy), vajíčko a trošku mléka, olej, sůl, pepř, kmín, provensálské koření, vegeta, sójová omáčka, maggi – nastrouhaný sýr
Jak na to
Uvaříme rýži. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kolečka nebo na proužky, brokolici rozebereme na růžičky, přidáme kukuřici a rozkrájené houby – vše povaříme v osolené vodě, kam přidáme i kmín a provensálské koření. Přecedíme, dáme do mísy spolu s uvařenou rýží, přidáme houbové koření, sójovou omáčku a maggi. Rozšleháme vejce s troškou vody nebo mléka a přilijeme k rýžové směsi – dobře promícháme a nasypeme do pekáčku, který jsme vymazali olejem.
Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a dáme péct asi na 20 až 30 minut. Sýr krásně zezlátne, houby provoní kuchyni a my si začneme pochutnávat.

Rizoto s houbami a zeleninou

Je to jiná, ale vynikající varianta houbového pokrmu.
Co budeme potřebovat
Houby, cibule, zelenina (celer, mrkev, petržel, paprika), ½ kozího rohu, rýže, cibule, koření na zeleninu, sůl, olej.
Jak na to
Dáme vařit rýži (můžeme použít předvařenou, ale i jakoukoliv jinou). Mezitím nakrájíme cibuli a osmahneme ji na oleji, přidáme houby, nakrájenou zeleninu, koření, sůl a společně podusíme. Uvařenou rýži (vláčnou, ale ne převařenou) přisypeme k houbovo zeleninové směsi, opatrně promícháme a dáme na 20 minut zapéct do předehřáté trouby.

Houby s mletým masem

Výbornou pochoutkou je také například kombinace hub a mletého masa.
Co budeme potřebovat
500 g mletého masa (směs vepřové a hovězí), 500 g čerstvých (nebo zmražených) hub, 1 červená paprika, 1 cibule (větší), 5 stroužků česneku, sůl, pepř, 2 lžičky sladké papriky, sůl, 1 rajský protlak, 70 g špeku, 1 lžíce oleje, 1 sklenice vody, ½ lžičky krupicového cukru
Jak na to
Pokrájené očištěné houby chvilku povaříme ve vodě a scedíme. Na oleji dozlatova osmažíme jemně nakrájený špek s cibulí pokrájenou nadrobno a na konci přihodíme orestovat nastrouhaný česnek. K zlatavé cibuli přidáme mleté maso a restujeme, dokud se z něj voda nevypaří. Přidáme červenou pokrájenou papriku, mletou papriku, rajský protlak a restujeme ještě společně. Osolíme, opepříme, osladíme, vhodíme předvařené houby a zalijeme ½ sklenicí vody. Společně dusíme asi 25 až 30 minut. Můžeme v případě potřeby podlít ještě trochou vody a také dochutit podle vlastní chuti (sojovka, podravka…)
Podáváme s těstovinami, s bramborem, na topinkách a toustech…