zdroj Pixabay

PODZIMNÍ ČAS NA VÝSADBU JEHLIČNANŮ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Zahradu bez jehličnanů si nedovedeme ani představit. Jejich krása, tvar a barevnost jehličí vyniká právě v pošmourné šedobílé zimě. A při výběru najdeme jistě mnoho druhů a kultivarů, které se hodí právě na naši zahrádku – větší i tu menší.

Vybíráme jehličnany vhodné do naší zahrady

Před výsadbou si samozřejmě důkladně naplánujeme kam, jak a kdy nové jehličnany vysadíme. Při výběru a nákupu jehličnanů se řídíme jednak jejich vzhledem a samozřejmě i pořizovací cenou, ale neméně důležitým faktorem jsou možnosti pěstování, tedy jaké vegetační podmínky můžeme novému přírůstku nabídnout. Nesmíme zapomenout, že rostlina bude potřebovat dostatek prostoru (obzvlášť jde-li o dřeviny vysokého vzrůstu). Mohlo by se později stát, že bude svým nadměrným růstem překážet a nám nezbude, než abychom začali odřezávat jeho větve. Pro menší zahrady tedy vybíráme druhy a kultivary zakrslé.

Některé dřeviny jsou citlivé na ovzduší i na světlo

Některé druhy jehličnanů nesnášejí znečištěný městský vzduch, většinou to bývají jedle. Naopak nevadí jiným odolnějším druhům, jako jsou například jalovce, cypřiše či túje. Znát bychom měli i nároky dřeviny na světlo. Jestliže se naše zahrada nachází ve stínu, nemůžeme si ze zahradnictví přinést světlomilné druhy. Obecně jehličnany reagují na nevhodné podmínky mnohem citlivěji než listnáči.

Volba jehličnanů podle půdy

Většina jehličnanů dává přednost půdě neutrální a může být i mírně kyselá. Ideální je půda vlhká, ale nesmí být přemokřená.
V zásadité půdě se bude dařit jenom tisu (Taxus), borovici černé (Pinus nigra) nebo smrku omorika (Picea omorika).
Vyšší půdní vlhkost zase snáší jen borovice vejmutovka (Pinus strobus) nebo borovice bahenní (Pinus palustris). Zato jalovec (Juniperus chinensis), jedle ojíněná (Abies concolor) smrk pichlavý (Picea pungens) anebo kosodřeviny (Pinus mugo) dobře zvládají i sušší půdu.

Termín výsadby

Pro výsadbu jehličnanů si můžeme vybrat termín buď hned na jaře (od března až do května) nebo na podzim (od září do října). Ovšem v nabídce jsou povětšinou dřeviny s kořenovým balem a ty lze vysazovat ještě do poloviny listopadu. Vysazujeme je do takové hloubky, v jaké byly zasazeny v nádobě, a připravená jáma musí být 2 krát tak velká, jako je kořenový bal.
Jehličnany vysadíme, dostatečně zalijeme a namulčujeme vrstvou (minimálně 5 cm) drcené kůry, která pomůže udržet dostatek vláhy v půdě.