zdroj Pixabay

ŘÍJEN – PROČ SI NEVYSADIT BALKONOVKY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Slunné voňavé léto skončilo, barevný podzim si otevřel dveře, aby nás pomalu připravil na další poslední období. Ale to neznamená, že se musíme smířit s příchodem šedivé zimy. I dnes si můžeme dopřát radost z květinové výsadby na naše terasy a balkony.

Vysaďte si s námi balkonovky

Je pravda, že nemáme při podzimnímu osazení balkonů k dispozici tolik druhů rostlin, jako na začátku a v průběhu sezóny. Je jich mnohem méně, ale to by nás nemělo od zkrášlování nijak odradit. Naopak, prohlédneme si nabídku, zapojíme fantazii i kombinační schopnosti a začneme. Určit se nám podaří nádherné květinové aranžmá.

Jak sesadit rostliny

Přinesli jsme si domů vybrané rostliny, zbývá je zasadit do nádob (ty by měly být větší). Budeme potřebovat drenážní vrstvu například z drobných kamínků nebo keramzitu, (aby voda mohla odtékat) a vhodný substrát.

Nabízíme skladbu rostlin z trávy, dřišťálu…

Pokud ještě váháme, můžeme vyzkoušet tuto skladbu rostlin. Do nádoby s drenážní vrstvou a malým množstvím substrátu vložíme i s původním květináčem trávu Imperia válcovitá (Imperata cylindrica), odrůda ´Red Baron´ má (pokud je na slunném stanovišti) vrchní listové čepele zabarvené do ruda. Před ni vysadíme (také v původním květináči) Skimii japonskou (Skimmia japonica) a dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii) ‘Atropurpurea Nana’, (ten předtím z květináče vyjmeme). Celou kompozici dotvoříme přísavníkem trojcípým (Parthenocissus tricuspidata), který umístíme zcela vpředu. Dosypeme zbytek substrátu, zaplníme všechny mezery, přitlačíme, povrch zasypeme drcenou kůrou a dobře zalijeme. Pokud má nádoba odtokový otvor, podložíme pod ni misku.

Tmavě červené tóny podzimu

Balkonový podzim dokáží zkrášlit i chryzantémy, jiřiny a rozchodníky. Krásné podzimní dny můžeme trávit ve společnosti těchto rostlin v tmavě červených tónech. Květy jiřin jsou vděčné a kvetou až do prvních mrazů, stejně jako chryzantémy. Jiřinám (Dahlia) tvoří nádherné pozadí stébla trávy vousatcedochana huňatého (Pennisetum villosum ´Longistylus´), chryzantémám (Chrysanthemum) zase sluší stříbřitý rozmarýn (Rosmarinus), krásně je doplňuje starček (Senecio), stříbrný smil (Helichrysum), žluto zelené hebe anebo molice (Plectranthus),

Nostalgické vřesy třeba v bedýnce

Typickou podzimní atmosféru dotvářejí v bedýnce vysazené otužilé vřesy (Calluna) v tmavě fialových barvách a jejich příjemným oživením jsou červené plody skalníku (Cotoneaster). Krásně je také doplňuje svými stříbrnými výhonky také drátovec či krásnohlávek (Calocephalus)