zdroj Pixabay

TRELÁŽ JE DEKORATIVNÍ I UŽITEČNÁ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Zahradní treláže, nejrůznější mřížky či loubí jsou funkčními, ale současně i okrasnými prvky. Jejich úkolem je vytvářet podpěru pro rostlin a zároveň být dekorací zahrady i jiného prostoru. V období relativního klidu si jistě najdeme čas a při plánování nového vzhledu zahrady můžeme zahrnout i výrobu opor pro rostliny.

Treláž je architektonický prvek

Treláž (z francouzského treillage) je prvek zahradní architektury. Tvoří je většinou nejrůznější mřížky, které se mohou lišit velikostí, tvarem i použitým materiálem. Treláž tedy bývá pevná konstrukce zhotovená z překřížených latí ze dřeva, bambusu, nebo i plastu či kovu. Jednotlivé treláže mohou být seskupovány a doplňovány i jinými stavebními prvky.

Může v zahradě oddělovat prostor

Většinou slouží treláž jako opora pro popínavé rostliny. Je možné ji připevnit k pergole nebo ke zdi (s odstupem od zdi asi 5 cm). Stejně tak však mohou jednotlivé části treláže navíc posloužit jako předěl mezi jednotlivými částmi zahrady (užitkovou, zeleninovou, okrasnou…), nebo být dělícím prvkem kolem bazénu nebo zahradního posezení, oddělení kompostu apod.

Vrbové proutí a dřevo

Při výběru materiálu i tvaru bychom měli dbát, aby tato nová konstrukce ladila s ostatními prvky v zahradě. Proutí a dřevo je na výrobu nejrůznějších zahradních předělů, mříží a paravánů určitě nejpřirozenějším materiálem. Jsou přitom pevné a trvanlivé. Pokud umístíme části větší treláže do prostoru, musíme je zabezpečit – většinou jsou neseny sloupky, které se upevňují v kovových patkách.

Opora pro popínavé rostliny

Hlavním úkolem treláže je opora pro popínavky. Proto také těmto rostlinám musíme přizpůsobit velikost a sílu konstrukce. Neměli bychom zapomenout, že materiál se bude rostlin přímo dotýkat, a pokud zvolíme kov, v horkých letních dnech se lehko rozpálí a mohl by je poškodit. I z toho důvodu raději volíme na výrobu treláží dřevo.

Které popínavé rostliny budou oporu potřebovat

Mohou to být pnoucí růže, vinná réva, zimolez či plamének, krásně se na mřížce vyjímá i mučenka, trubač… A samozřejmě také krásné vistárie. (Pozor, ty potřebují velmi silnou konstrukci.) Treláže, mřížky, loubí najdeme i v některých internetových obchodech, například: https://www.ploty-dops.cz nebo https://www.zahradnictvi-spomysl.cz/‎ …