zdroj Pixabay

VYNIKAJÍCÍ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTIČKA

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Tento druh zeleniny je odolný proti menším mrazům, a proto dlouho vydrží na záhonu. Můžeme si ji tedy odebírat podle chuti a podle potřeby. Přitom není náročná na pěstování. Je jednou z mála zelenin, které můžeme sklízet i uprostřed zimy. Asi nejlepší je však pěstovat ji ve skleníku, kde ji máme k dispozici po celou dlouhou zimu.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je úžasná zelenina, která dodá skvělou chuť nejen polévkám. Její chuť je specifická – pokud kapustičky dobře připravíme, většinou si ji zamilujeme. Je chutná, zdravá a můžeme z ní připravit vynikající pokrmy.

Zapečené kapustičky

Zkusme si připravit jednoduchý ale velmi chutný recept: zapečené kapustičky s vejci.
Co budeme potřebovat
500 g růžičkové kapusty, 100 g plátků anglické slaniny, 4 vejce, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 až 2 lžíce balzamica, 1 plus 1 lžíce olivového oleje pažitka, chilli vločky
Jak na to
Napřed si připravíme zálivku z utřeného česneku, který prošleháme s balzamikem, lžící olivového oleje a lžící medu a solí. Kapustičky rozkrojíme napůl, promícháme je se zálivkou a rozložíme na olejem vymazaný plech. Přidáme plátky anglické slaniny nakrájené na proužky. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut, až je růžičková kapusta poloměkká.
Plech opatrně vyndáme, lžící si vytvoříme 4 hnízdečka, do nichž rozklepneme vajíčka. Posypeme je jemně nastrouhaným parmazánem, osolíme a opepříme (pokud máme rádi ostřejší jídla, přidáme trochu chilli). Znovu dáme do trouby a necháme několik minut dopéct.
Posypeme je nasekanou pažitkou a hned podáváme.

Proč růžičkovou kapustu

Růžičková kapusta je bezesporu výjimečnou zeleninu. Má vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Ať už jsou to vitamíny (především A, B, K, E i C), ale také minerály (nejvíce je zastoupen draslík, mangan, vápník, železo…) a velké množství vlákniny, obsahuje samozřejmě i zdravou kyselinu listovou. Má pozitivní vliv na naše zdraví a kondici, vykazuje i protirakovinové účinky.