zdroj redakce

Z VÝSTAVIŠTĚ FLORA OLOMOUC

In Poradna by walsla

Na olomouckém výstavišti se konají v posledních listopadových dnech a v první adventní neděli letošního roku hned dvě akce. Je to předvánoční výstava Advent v Oranžerii  a přehlídka filmových dokumentů Flora Filmfest.

Flora Olomouc nabízí zajímavé kulturní prožitky

Výstaviště Flora nabízí svým návštěvníkům na zahájení adventního období nejen kulturní zážitky a kreativní tvoření ale také nás čeká druhý ročník předvánoční výstavy. Předvánoční výstava s názvem Advent v Oranžerii prezentuje originální dekorace. Dekorace nás potěší v historické zrekonstruované Oranžerii ve Smetanových sadech, která je národní kulturní památkou. Výstava se koná 29. listopadu až 1. prosince 2019. Pamětníky i filmové fanoušky a nadšence zase poslední dva listopadové dny, tedy 29. a 30. listopadu 2019 v Galerii na Pavelčákově ulici osloví přehlídka filmových dokumentů Flora Filmfest.

Advent v zrekonstruované Oranžerii

Jedná se o výstava s kouzelnou vánoční atmosférou plnou adventních dekorací, ručně vyráběných vánočních ozdob, šperků, oblečení i stylových doplňků. Z lokálních a designových tvůrců se představí oděvní ateliér Jančo Design, floristické studio Maire Botanical, kosmetika Ringana, bylinné čaje Eupatoria, truhlářská výroba Pavla Ožana a vinařství Víno Hruška.
Návštěvníci si mohou samozřejmě pořídit designové doplňky či dárky. Ale také budou mít možnost pod vedením zkušené floristky Ing. Ireny Smutné vlastnoručně vytvořit adventní dekoraci. V rámci několika workshopů tu můžeme zkusit vyrobit například adventní věnec či věnec na dveře, ozdobný stromeček anebo vánoční svícen.
K příjemné vánoční náladě se můžeme zaposlouchat do klavírních koled od Martina Smutného. Čeká nás i bohaté občerstvení, které je zajištěno v průběhu celé akce. Inspirovat se můžeme i u doprovodné módní přehlídky Jančo Design a Maire Botanical.

Nejstarší pamětnice

Advent v Oranžerii (ve Smetanových sadech) je unikátní příležitostí nahlédnout do zrekonstruované Oranžerie, která je národní kulturní památkou a dnes se pyšní označením “nejstarší pamětnice olomouckých parků”. Užívat si tedy mohou návštěvníci nejen při adventním tvoření, ale také plně vychutnávat atmosféru sto padesátileté historie, umělecký ráz a řemeslnou kvalitu samotného prostoru.

Flora Filmfest 2019

Druhý ročník přehlídky klasických filmových dokumentů z historie Výstaviště Flora Olomouc a populárně naučných filmů se uskuteční poslední listopadový víkend v Galerii výtvarného umění v Pavelčákově ulici v Olomouci.
Od pátku 29. do soboty 30. listopadu od 17. hodin nabídne Flora Filmfest 2019 projekci významných filmových záznamů pořízených kameramanem Milanem Schulzem na Výstavišti Flora Olomouc v letech 1965 až 1975.

Premiérovým filmem bude v pátek 29. listopadu dokument Návštěva prezidenta Ludvíka Svobody v Olomouci, jeho setkání s občany Olomouc, obce Křelov a návštěva čokoládovny Zora Olomouc v roce 1971.

V rámci programu budou uvedeny dokumenty význačných olomouckých umělců – architekta Zdeňka Štefky, sochaře Karla Hořínka, výtvarníka a grafika Lubomíra Schneidera, výtvarníka a pedagoga Zdeňka Kučery, designéra a grafika Oldřicha Schnabla, malíře Zdeňka Vacka a dalších. Na sobotní program je zařazena projekce jediného dochovaného exempláře 16 mm filmu o budování Letního divadla a kina v Olomouci. Zahájení Flora Filmfestu proběhne v pátek 29. listopadu v 17:00 za účasti tvůrců.

Více informací můžeme najít na stránkách Flory Olomouc: https://www.flora-ol.cz/akce/advent-v-oranzerii-2