zdroj Pixabay

KAPUSTA A KAPUSTŇÁKY SE SLANINOU

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Kapustu znali a pěstovali už dávno naši předkové jednak pro její chuť, ale také pro bohatý zdroj živin a kromě toho je to také rostlina dekorativní. Její základní druhy znali již staří Egypťané a ve středověku už dobře věděli o blahodárných účincích této košťálové zeleniny na lidský organismus. Později se kapusta začala pěstovat a samozřejmě i šlechtit ve velkém. Pěstuje se po celém světě, nejvíce však u nás v Evropě.

Kapusta a její účinky

Kapusta má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje hodně vody a silné antioxidanty. Najdeme v ní vitamíny řady B, ale také vitamín C, E, K a nechybí ani minerální látky (vápník, fosfor, hořčík, selen, draslík, železo, síra, sodík…). Kapusta zvyšuje naši imunitu, pomáhá hojit kožní onemocnění, chrání nás před rakovinou žaludku i tlustého střeva. Má mírně nadýmavé účinky, ale pokud k ní při vaření přidáme kmín (nebo tymián či šalvěj), nadýmání předejdeme.
Můžeme z ní připravovat karbanátky, zeleninové placičky, polívky, lze je i zapékat, nebo si z ní připravit smoothies…stačí vyzkoušet a rozhodnut se podle vlastní chuti.

Zkusme si usmažit kapustňáky

Kapusta je nejen zdravá, ale také velmi chutná zelenina. Jako jedna z mála odolává chladu i mrazu, a proto si na čerstvé můžeme pochutnávat i v zimě.
Co budeme potřebovat: 500 g kapusty, 150 g dobré anglické slaniny, 150 g toustového chleba, 1 až 2 cibule, 3 vejce, 50 ml mléka, sůl, 2 až 3 stroužky česneku, olej
Jak na to

  • Kapustu rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme košťál a uvaříme nebo podusíme v jemně osolené vodě do poloměkka. Po uvaření hned zchladíme studenou vodou, případně vodou s ledem.
  • Uvařenou a vychlazenou kapustu nasekáme najemno.
  • Toustový chléb nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.
  • Oloupanou cibuli nakrájíme najemno.
  • Anglickou slaninu krájíme na drobné kostičky.
  • Na 2 lžících oleje orestujeme slaninu, pak přidáme cibuli a necháme ji zpěnit.
  • Do misky dáme kapustu a orestovanou slaninu s cibulí. Přidáme 3 vajíčka, v mléce rozmočený toustový chléb. Osolíme, přidáme rozetřený nebo nastrouhaný česnek a vše dobře promícháme.
  • Ze směsi vytváříme placky – kapustňáky (silné asi 1,5 cm).
  • Opatrně je vložíme na pánvičku s rozehřátým olejem a z obou stran dobře opečeme. Vyjmeme a papírovou utěrkou odsajeme nadbytečný tuk.
  • Kapustňáky výborně chutnají s bramborovou kaší, ale i s pečenými bramborami a přidat k nim můžeme i tatarskou omáčku.