zdroj Pixabay

ZIMNOKVĚT JE JMÉNO ZAJÍMAVÉ DŘEVINY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Okrasná dřevina zimnokvět pochází z Číny a u nás se s ní setkáme jen zřídka. Ze všech druhů (je jich známo 5 až 6) se tu občas pěstuje zimnokvět časný – právě pro jeho ojedinělé kvetení to může být jen v nejteplejších oblastech.

Zimnokvět nebo také zimokvět

Zimnokvět (Chimonanthus) někdy také nazýván zimokvět je stálezelený anebo i opadavý keř, který roste hlavně ve své domovině – Číně, v horských lesích, které jsou v nadmořských výškách od 500 až do 1100 metrů. Hlavním rysem zimnokvětu je (jak sám název napovídá) atraktivní zimní kvetení. Zimnokvět časný (Ch. praecox) je keř opadavý, druh Ch. salicifolius je poloopadavý, ostatní druhy jsou stálezelené.

Zimnokvět časný

Zimokvět časný dorůstá do výšky až 3 metrů. Návštěvníka botanické zahrady potěší hlavně svými jedinečnými, zvonkovitými květy. Jsou široké asi 2,5 cm, tvarem připomínají orchidej a jejich barva je bílá až světle žlutavá, s krátkým hnědavým až purpurovým středem. Rostou jednotlivě na loňských větvích. Objevují se na této exotické dřevině už od ledna a vydrží do března.
Zimokvět má vejčité lesklé oválné listy. Plody jsou asi 4 cm dlouhé jednosemenné jedovaté nažky, u nás však běžně nedozrávají (mohlo by se to stát jen za velmi horkého léta). Květy se krásně vyjímají i ve váze a naplní pokoj omamnou vůní vanilky.

Zimnokvět v České republice

V České republice je zimnokvět právě díky své době kvetení pěstován opravdu velmi zřídka, především v nejteplejších oblastech. Někdy se tu pěstuje kultivar ´Concolor´ se svými světle žlutými květy bez kresby. Některé z ostatních druhů najdeme ve sbírkách botanických zahrad. Například Pražská botanická zahrada v Troji se může pochlubit poloopadavým druhem Ch. salicifolius.

Pěstování zimnokvětu časného

Pokud nás zláká jeho časné zimní kvetení či vanilková vůně a koupíme si sazenici zimnokvětu časného, měli bychom znát jeho nároky a potřeby.

  • Má rád chráněné a teplé místo na slunci, zvládne však i polostín.
  • Zvolíme pro něj propustnou, výživnou půdu, na pH je zimnokvět tolerantní.
  • Protože je velmi citlivý na sucho, je nutné ho během horkých dnů pravidelně zalévat.
  • Po odkvětu jej vždy seřízneme.
  • Přestože je mrazuvzdorný, dokáže mráz již kolem mínus 15 °C poškodit květy. Proto se doporučuje pěstovat jej jen v teplejších oblastech a na místech chráněných před mrazivými větry.

Pokud si přineseme kvetoucí větvičku domů, krásně provoní celý byt.