zdroj Pixabay

PEPINO KVETE KAŽDÉ DVA MĚSÍCE

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Pepíno není jen jméno malého chlapce z kouzelného filmu Marie Poledňákové. Je to také ovocná rostlina, která je oblíbená nejen pro atraktivní vzhled jako rostlina okrasná, ale hlavně díky svým šťavnatým aromatickým plodům. Také díky tomu, že se nové plody rychle vyvíjejí, získává u pěstitelů značnou oblibu.

Ovocná rostlina pepino

Pepino (Solanum muracatum) je vytrvalá rostlina. Původně pochází z Jižní Ameriky, pravděpodobně z Peru či Kolumbie, odkud se rozšířila do dalších oblastí. Indiáni jí říkají „kačuma“, ale v Evropě, kam se dostala již v 18. století, je známá jako „pepíno“. Pěstuje se především v Itálii, u nás si však začíná získávat stále nové pěstitele, jelikož je její pěstování snadné, dobře a brzy plodí a má výbornou chuť, která připomíná směs banánu a hrušky.

Vytváří polokeř vzpřímeného (v dospělosti často poléhavého anebo splývavého) vzrůstu, který dosahuje do výšky od 30 až do 80 cm. Jeho jednoduché kopinaté listy jsou dlouhé až 15 cm a květy se podobají květu brambor. Plod má vejčitý tvar a dorůstá délky asi 12 cm. Zralá pepina jsou sytě žluté barvy s nepravidelnými příčnými fialovými proužky.

Pěstujeme pepino

Pepino u nás stále ještě patří k méně pěstovaným druhům, i když péči o ně zvládne i začátečník. Pěstování ve volné půdě se u nás neosvědčilo. Takže tuto trvalku většinou pěstujeme jako balkonovou rostlinu. Přestože bohatě rodí už v prvním roce, a to i v menších nádobách, dopřejeme jí osvědčenou velikost nádoby s obsahem 5 až 20 litrů. Množství i chuť jejích plodů je totiž přímo závislá na velikosti nádoby i na kvalitě zeminy.

Vyžaduje lehkou až středně těžkou, výživnou zeminu. Můžeme si ji namíchat (v poměru 3 : 2 : 1) ze směsi ornice, rozloženého hnoje či vyzrálého kompostu nebo biohumusu a písku. Aby nebyla směs příliš těžká, lze přidat listovku, zetlelou slámu nebo perlit.
Pepino potřebuje teplé slunečné stanoviště chráněné před větrem. Dobře snáší přímé slunce, nevadí mu ani sluneční úpal. Naopak v trvalém stínu by rostlina shazovala květy.
Květy jsou cizosprašné, což znamená, že ji pěstujeme v uzavřeném prostoru, je třeba zajistit opylování přenášením pylu například vibrací rostliny, nebo vířením vzduchu.
Rostliny rostou při teplotě nad 10 ° C, ale během vývinu plodů jsou na teplotu náročnější (asi jako rajčata).
Tehdy také potřebují vydatnou zálivku. V době letních horkých dnů je zaléváme ráno i večer dešťovou nebo odstátou vodou.
Přihnojujeme každých 10 dní – nejlépe zkvašeným kravincem.
Ani rozmnožování není složité – nejvhodnější je vegetativní rozmnožování vrcholovými, asi 8 cm dlouhými řízky.
Pokud chceme umístit nádoby s pepinem do venkovního prostředí, musíme počkat na konec května, kdy již nehrozí noční mrazíky.
Pepino se sice pěstuje většinou jako letnička, ale můžeme ji také nechat přezimovat v chladnější světlé místnosti při teplotě 10 až 15 °C.

Choroby a škůdci

Na pepino může zaútočit několik škůdců. Brzy na jaře jsou to mšice, v suchém prostředí se  na rostlinách vyskytují svilušky a ve vlhkém prostředí se zase mohou objevovat molice.