zdroj Pixabay

PŘÍSAVNÍK JE DEKORATIVNÍ I UŽITEČNÝ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Přísavník je zajímavá popínavá rostlina. Je nádherná, roste velmi rychle a pokud se pro ni rozhodneme, stane se ozdobou každé části naší zahrady. Právě koncem podzimu máme ideální příležitost si přísavník rozmnožit.

Rozmnožení přísavníku není nijak složité

Přísavník (Parthenocissus tricuspidata) patří mezi oblíbené a často pěstované popínavky. Je nejen dekorativní, ale i užitečnou součástí každého zahradního prostoru, každého koutu. Barevný p. opadavý (P. tricuspidata) patří k vděčným, krásným a rychle rostoucím druhům.
Neměli bychom zapomenout na několik důležitých podmínek, které rostlina má.
Nejvhodnější čas na rozmnožení přísavníku je podzim, při příznivém počasí i prosinec. Do nového jara totiž odřezky zakoření a my je pak budeme moci vysadit na zvolená místa.
Přísavník je dlouhověký a pěstitelsky zcela nenáročný. Vysazujeme ho vždy s kořenovým balem. Není náročný na umístění, daří se mu jak na slunci, tak i v polostínu nebo ve stínu. Potřebuje však propustnou a na živiny bohatou půdu.

Přísavník si jednoduše rozmnožíme pomocí odřezků

Na podzim (i ještě začátkem zimy) je nejvhodnější období si jej rozmnožit.
Co budeme potřebovat: Připravíme si stimulátor, zahradnické nůžky, zahradnický nožík, nářadí na kypření půdy a samozřejmě také přísavník.
Jak na to: Kromě těchto potřeb si musíme udělat také prostor, kde budeme pracovat, vhodný je například nějaký stolek.
Pak se pustíme do odběru odřezků – vybíráme dobře vyzrálé dřevnaté řízky (odebírat je z mateční rostliny mžeme i před opadáním listů). Oddělíme je od mateční rostliny ostrými zahradnickými nůžkami. Je lepší, pokud odebíráme odřezky z jižní (sluneční) strany.

Správný odřezek by měl mít 3 pupeny, silný by měl být asi jako tužka a jeho délka by neměla přesáhnout 40 cm. Pokud si připravujeme řízky, na kterém jsou ještě listy, odstraníme je. Později na podzim a začátkem zimy už to není potřeba. Odřezek by měl být spíše rovný (ne příliš zakřivený), nesmí být nijak poškozený nebo odebrán z nemocné rostliny.
Stimulátor se postará o kvalitní a rychlé zakořenění, proto je důležité ošetření konců odřezků. Odřezky pak vysadíme přímo na záhony, které jsme důkladně a do hloubky prokypřili, do mírně vlhké půdy. Zapichujeme je tak, aby byly alespoň 2 puky pod jejím povrchem. Zeminu kolem nich dobře přitlačíme a zalijeme. Odřezky můžeme zakrýt (použijeme třeba sklenici).

Jednoduchým způsobem rozmnožení přísavníku je tzv. potápění

Rozmnožování potápěním znamená, že si vykopeme poblíž mateřského keře hlubší jamku a delší výhonek uprostřed do půdy zapustíme. V další sezóně už bude dobře zakořeněný a my si novou rostlinu odstřihneme.

Ani výsev semen přísavníku není nemožný

Jestliže před koncem roku sebereme z přísavníku fialové plody se semeny, můžeme je vysadit na záhon. Z nich pak vyklíčí nové rostliny, které se následující podzim prosadí.

A co vyžaduje přísavník dál

Protože je tato popínavá dřevina mírně agresivní, musíme ho stříhat, abychom ho udržely ve formě. Jeho výhonky by neměly přerůstat pod střešní krytinu, do okapu, přes zeď… Nemusíme se bát ani radikálního řezu (může to být i do výšky 1 metru nad zemí) – provádíme ho nejlépe na jaře. Pravidelným řezem se přísavník zahustí.

Druhy přísavníku

Běžně se dají v zahradnictví koupit a pěstovat dva druhy. Jedná se o p. trojcípý a p. pětilistý. Oba druhy se na slunném a chráněném místě na podzim překrásné zbarvují. Zajímavá je také kombinace opadavého přísavníku se stálezeleným břečťanem.