zdroj Pixabay

KALENDÁRIUM *PÁTÝ TÝDEN * 27. 01. – 02. 02. 2020

In Poradna by walsla

V tomto týdnu končí první měsíc roku. Dvacátého ledna se ujal vlády rozvážný Vodnář. A v daleké Číně nový rok teprve začal – hliněného Vepře vystřídala kovová Krysa. Jak je vidět, lidé ve všech koutech světa se zajímají o budoucnost, jsou zvědavi, co je v dalším období čeká.

Pátý týden a poslední lednové dny

27. leden – sv. Anděla Mericiová, Ingrid, Ingeborg, Inka, Přibyslav
lovanské jméno Přibyslav (Přibík, Sláva, Přibišek) je známé především z vyjmenovaných slov, jeho význam: „ten, jemuž sílí – přibývá sláva“.
Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti – den byl určen na 27. leden usnesením OSN již v roce 2005.
28. leden – sv. Tomáš Akvinský, Karel Veliký, Otýlie, Manfréd, Alfons
Jméno Otýlie dříve také Otilie (s dalšími variantami např. Odilia, Odeta), vzniklo z německého Oda/Ota. Jmenovala se tak česká herečka Beníšková, Odetta je také postava z baletu P. I. Čajkovského Labutí jezero.
Od roku 2007 je 28. leden Dnem ochrany osobních údajů.
V tento den se narodilo mnoho známých osobností českých i světových. Připomeneme si naši Adinu Mandlovou, americký herec Elijah Wood (Frodo Pytlík z Pána prstenů), americký filmový herec nebo třeba filmový historik Karel Čáslavský.

29. leden – sv. František Saleský, sv. Sulpicius Severus, sv. Zdislava, Zdeslava, Zdík, Zinaida
Na Seleského Františka meluzína si často zapíská.
Zdislava z Lemberka byla česká šlechtična, zakladatelka klášterů a špitálů, za svatou byla prohlášena roku 1995 papežem Janem Pavlem II. Zinaida je variantou jména Zina.
30. leden – sv. Martina, Robin, Erna, Ada, Jasna, Jasněna
Robin je jméno staroněmecké a jeho ženská varianta je Robyn nebo také Robina.
A jméno Jasna bylo utvořeno v době národního obrození (překlad latinského Klára „jasná“.) Naše děti jistě znají krásnou princeznu Jasněnku, která se zamilovala do létajícího ševce.
31. leden – Vigil, Vergilius, nyní Marika, Marieta, Spytihněv
Od roku 2009 si dnes připomínáme Den dětí ulice. Jsou jich miliony, nemají takovou šanci jako ostatní.

A je tu „dlouhý“ měsíc únor

1. únor – sv. Pionius, Hynek, Jasmina
Únor má své vrtochy – staví i bourá ledové mosty.
Jméno Hynek pochází z německého Heinrich. V ČR žije téměř 4 tisíce nositelů tohoto jména – vybrali jsme současného oblíbeného herce Hynka Čermáka a romantického básníka K. H. Máchu.
2. únor – Hromnice, Uvedení Páně do chrámu, dříve též Očišťování Panny Marie, Nela, Aida
Ve starém náboženství byly Hromnice oslavou přicházejícího jara, stejně jako keltský Imbolc. Svátek se také spojoval s ochranou před ohněm a bleskem – pomáhaly k tomu svěcené svíčky tzv. hromničky.
K Hromnicím se pojí téměř stovka nejrůznějších pranostik:
Je-li o Hromnicích studeno, přijde brzy jaro.
Jestli na Hromnice mrzne a sněží, úrodný rok na to běží.