Tuřín je starodávná plodina, která se prokazatelně pěstovala jako potravina již před 4 tisíci lety na Blízkém Východě. Postupně se dostala i na náš kontinent – rostla hlavně kolem Středozemního moře, ale pak se rozšířila po celé Evropě. Ve střední a severní části (v Polsku, ve Skandinávii, Rusku až k polárnímu kruhu), nevyhnula se ani západnímu pobřeží (Francie, Nizozemsko…) až po Anglii a koncem 18. století se dostala s osadníky i na území Severní Ameriky, kde je využívána výhradně jako krmivo.
Tuřín je téměř zapomenutá zelenina
Tuřín (Brassica napus) – lidově se jí říká „kolník“, „kvak“ nebo také „dumlík“. Je to dvouletá brukvovitá velmi aromatická zelenina. Pěstuje se spíš na polích, na zahrádkách je opomíjenou rostlinou. Její vegetační období od vysetí až po vývin bulvy trvá 20 týdnů. V prvním roce vytváří nadzemní kořenovou bulvu v barvě bílé až mírně nafialovělé – v druhém roce vykvete a její semena uzrávají.
Roste v každé zahradní půdě
Tuřín je rostlinou především chladnějšího klimatu, daří se mu i v podhorských oblastech, kde má k dispozici dostatečnou vzdušnou vlhkost. Dobře roste v každé zahradní půdě a pokud mu dopřejeme hnojení uleželým chlévským hnojem, dá nám mnohem vyšší úrodu.
Vysévat ho můžeme už koncem dubna a v květnu do řádků vzdálených 25 až 30 cm. Ale výhodnější je pěstovat jej ze sazenic. Ty dáváme na místo až když mají 3 až 4 pravé listy, což trvá tak 6 týdnů od výsevu. Abychom jim ulehčili start, před výsadbou je dáme do řídkého mazlavého bláta a hned po vysazení velmi vydatně zalijeme.
Během růstu pak odstraňujeme plevel a podle potřeby okopáváme, aby byla půda kolem rostlin kyprá.
Tuřín je odolná rostlina, sklízí se na podzim před příchodem silnějších mrazů (snese i mínus 10 °C). Odřízneme listy (podobně jako u řepy) a zdravé bulvy uskladníme ve sklepě.
Účinné látky
Tuřín obsahuje velké množství vlákniny, žádný tuk, ale hodně vitamínu C, karoten a potřebné minerály jako např. draslík, vápník, fosfor, sodík i železo.
Pomáhá při cévním onemocnění. Má antibakteriální účinky. Podporuje trávení. Tuřín dokáže čistit krev, pomáhá ledvinám, působí močopudně. Je vyhledávaným prostředkem při osteoporóze, kostní tuberkulóze i při léčbě zlomenin. Je vhodný při dietách.
Jak využijeme tuřín v kuchyni
Chuť tuřínu trochu připomíná kedlubnu. Je vynikající na přípravu salátů (vynikající jsou i zelené listy pokapané citronovou šťávou). Hodí se do polévek, můžeme jej kombinovat s bramborami, nebo rovnou použít jako náhradu za brambory.