zdroj Pixabay

LEDEN – ZAČÁTEK NOVÉHO ZAHRÁDKÁŘSKÉHO ROKU

In Poradna by walsla

Leden znamená začátek nového zahrádkářského roku. I když to tak venku zatím nevypadá, měli bychom být na novou sezónu zahradníků i zahrádkářů připraveni. Zatím se spokojíme jen s teoretickou přípravou. Listujeme v zajímavých odborných knihách, prohlížíme zahrádkářské časopisy i katalogy. Promýšlíme, co vylepšit, co změnit, co upravit, aby i letos byla zahrádka naší chloubou a pýchou.

Postaráme se o kvetoucí rostliny

Některé rostliny budou jistě vděčné za naši péči. Postarat se můžeme o azalky, bramboříky, primule, vánoční hvězdy i další kvetoucí květiny. Potřebují nejen dostatek světla, ale také co nejchladnější místnost našeho bytu, protože v teple bychom se z jejich květů nemohli dlouho radovat – odkvetly by totiž velmi rychle.

Sněhová přikrývka

Sníh sice ve městech stává většinou přítěží a nevydrží příliš dlouho. Ale na sněhovou nadílku se těší nejen milovníci zimních sportů, ale také zahrádkáři. Ti vědí, že bílá sněhová peřinka je pro jejich zahrádku přínosem. Chrání proti mrazům, a hlavně dodává vláhu, jejíž nedostatek v posledních letech trápí nejen vodohospodáře. Bez sněhu se vláhový deficit stále prohlubuje. A protože byla letošní zima na svou bílou přikrývku zatím skoupá, je třeba vláhu doplnit hlavně jehličnanům a také stálezeleným neopadavým listnáčům.
Ty mají totiž silnější a tužší listy, výpar z nich se nezastaví ani v době vegetačního klidu. Trpí suchem i v zimě a mohly by uschnout. Týká se to především mladších rostlin: skalníků, buxusů, rododendronů, cesmín i mahonií apod. Zálivku jim dopřejeme za bezmrazého počasí – voda by se měla dostat až ke kořenům pod mulč (listí, kůra, sláma), který chrání rostliny před vysycháním. Jiné je to u dřevin opadavých, ty svlékly svůj šat a jsou teď v zimním období holé a právě odpočívají.

Kontrola oplocení a stavu dřevin

Při procházce a kontroly zahrádky nezapomeneme ani na oplocení. Podíváme se, jestli se někde neobjevila díra, kterou by se k nám dostávali nezvaní hosté. Zajíci by si tu jistě rádi našli něco dobrého na zub – a nám by napáchaly škody. Je také vhodné prohlédnout stav stromů a keřů. V tomto období můžeme odříznout suché, staré, polámané či nemocné větve.

A ještě tip pro zpestření jídelníčku

Připravíme si vhodnou plochou nádobu. Na dno rozprostřeme vatu a na ni nasypeme semena řeřichy seté. Nebude trvat dlouhou – asi za týden už nám rostlinky porostou. Střiháme je nůžkami a použijeme v kuchyni – na ozdobu, do salátů, na vařené brambory, na chleba s máslem…