zdroj Pixabay

MULČOVÁNÍ NA ZAHRÁDCE – PROČ A JAK

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Mulčování znamená pokrývání půdy vhodným materiálem, který pak pro ni vyváří ochrannou vrstvu. Je to stará agrotechnická metoda, jeden ze způsobů, jak se starat o půdu na polích i zahrádkách. Má přispívat ke zlepšování kvality půdního fondu a tedy i našeho pozemku.

Význam mulčování

Mulč – nebo také nastýlka má vytvářet vhodnou ochrannou vrstvu půdy, aby se zemina příliš nepřehřívala, aby z ní neunikala zbytečně vláha, aby zůstávala teplá, vlhká a kyprá. Pro zahradníky, nejrůznější pěstitele i zemědělce to znamená ušetřit si práci při další manipulování s půdou (okopávání, pletí, zavlažování).

Na mulč používáme nejrůznější vhodný materiál

Může to být široká škála biologických odpadů, které vznikají třeba právě na zahrádce: povadlá posečená tráva, listí, sláma, seno (to však musí být posečeno před dozráním semen), ale také drcená kůra, dřevní štěpka, piliny (ty dokonce odpuzují slimáky), drcené kukuřičné stonky, kompost, vytrhaný plevel (bez semen), zelené hnojení, chlévský hnůj…

Každý z nabízených materiálů má své výhody

Například hnůj, kompost a listí zlepšují strukturu půdy, dodávají jí živiny – pomalým rozkladem s zajišťuje postupné obohacování půdy humusem. Ale na druhou stranu zase nedovedou zabránit růstu plevele.
Sláma se rozkládá pomalu, je ideálním mulčem k zelenině, jež má delší dobu pěstování. Vynikající je také hlavně u jahod. Čerstvě posečená tráva je účinná v boji proti plevelům. Její vrstva musí být minimálně 15 cm. Protože však taková síla nepropouští vzduch, vzniká při rozkladných procesech nevzhledná zapáchající hmota. Proto posekanou trávu nejlépe využijeme na jaře, aby zabránila přílišnému vysychání nebo naopak rozbřednutí půdy při velkých deštích.

Působivé mulčování na okrasných záhonech

Na okrasných záhonech se nejlépe vyjímá drcená kůra. Stává se pak samostatným dekorativním prvkem. Abychom využili i její další vlastnosti použijeme vrstvu kůry kolem 7 cm – potlačí růst jednoletých i víceletých plevelů. Mulčovací kůru koupíme v zahradnických centrech i specializovaných obchodech. Má sice větší pořizovací cenu (dá se však občas koupit výhodněji v akci), ale její výhodou je, že vydrží i několik let. Anebo bychom si mohli pořídit vlastní stroj na drcení kůry a připravovat si tento mulčovací materiál sami.

Použití oblázků, štěrku, fólií…

Velmi účinným materiálem, který nám pomůže s odstraněním víceletých plevelů je i černá umělá fólie nebo černá netkaná textilie. Nejsou příliš drahé a mžeme je aplikovat témě všude. Polystyrenová folie vydrží i 2 až 3 roky.
Oblázky a kameny se používaly již dávno v Asii. Běžně se používá asi 10 cm vrstva. Jsou trvanlivé, nenapadají je škůdci, dají se sítí oddělit od půdy a jsou velmi dekorativní. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.