zdroj redakce

RECEPT – KOŘENOVÁ ZELENINA NA GRILU

In Poradna, Recepty by walsla

Zdraví máme na dosah. Asi nejdostupnější je pro nás kořenová zelenina a mezi nejznámější a také nejdostupnější patří mrkev, celer, petržel a řepa. Podívejme se, co si z nich můžeme připravit. Pokud jsme na podzim sklidili kořenovou zeleninu a uložili ji do studeného sklepa – nadešel čas, abychom si na ní také pochutnali. Možná jsme ji už spotřebovali a mlsnému jazýčku se nedá odolat. Zajdeme do obchodu a nakoupíme si potřebné ingredience, abychom si připravili úžasný a jednoduchý recept.

Neměli bychom ji podceňovat

Mrkev obsahuje například vitamíny B1, C, K, E, ale také beta karoten, hořčík, draslík… Působí proti stárnutí kůže, posiluje imunitu i růst vlasů, chrání před UV zářením, hojí jizvy, pomáhá jako prevence proti rakovině plic.
Celer je známe afrodisiakum, snižuje cholesterol, má detoxikační účinky, zlepšuje funkci ledvin i riziko rakoviny žaludku. Pomáhá při bolestech kloubů. Obsahuje vitaminy řady B a také C, dále minerální látky (hořčík, sodík, vápník, draslík, železo…).
Petržel se konzumuje i s natí (stejně jako celer). Z vitamínů v ní najdeme A, B, C, E a také minerální látky jako vápník, hořčík, draslík a fosfor. Snižuje krevní tlak, zlepšuje činnost ledvin, čistí krev, má detoxikační účinky, pomáhá proti revmatismu.
Pastinák obsahuje také celou řadu vitamínů (C, K…) a minerálních látek (draslík, mangan…).Zlepšuje činnost srdce i celý kardiovaskulární systém, posiluje imunitu, bojuje proti rakovině. Červená řepa podporuje tvorbu červených krvinek, snižuje cholesterol, detoxikuje a regeneruje celý organismus. Zpevňuje kůži, posiluje kosti, vylepšuje pleť, vlasy i nehty. Obsahuje například mangan, hořčík, zinek, selen, měď a také vitamíny: A, B, C…

Pečená kořenová zelenina na grilu

Recept na grilovanou zeleninu není složitý. Připravíme si však velmi chutné, a navíc zdravé jídlo, které můžeme podávat jako vynikající přílohu, může být velmi chutnou večeří, nebo je lze třeba jen tak mlsat k vínu a pohostit i své přátele něčím neobvyklým. Využijeme nabídku zdravé kořenové zeleniny a můžeme ji ještě vylepšit.

Co budeme potřebovat
ve stejném množství: mrkev, pastinák – nebo petržel, celer, červená řepa 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa nebo balsamico ocet, sůl, čerstvě mletý pepř, několik snítek tymiánu, 2 lžičky třtinového cukru
Postup
Omyjeme a oloupeme všechnu zeleninu. Mrkev a pastinák podélně rozřízneme, řepu rozkrojíme na osminky, celer na plátky. V míse si připravíme zálivku z oleje, balsamica, soli a pepře, pak přidáme nakrájenou zeleninu a dobře promícháme. Na plech rozložíme zeleninu se zálivkou, přidáme snítky tymiánu a posypeme třtinovým cukrem. Vložíme do vyhřáté trouby (asi 200 °C) a pečeme na grilu asi 25 minut, dokud není zelenina měkká a nazlátlá.
Tip navíc
Pokud máme rádi kozí sýr, poklademe zeleninu před pečením kozím sýrem. Stejně tak ale můžeme využít například vynikající mozzarellu.